Ingen jul uten norsk ferdigvareindustri

19. desember 2014

Det høres kanskje overfladisk og materialistisk ut: ingen jul uten norsk ferdigvareindustri. Men det handler om mer enn bare tingene i seg selv. Det handler om følelser, minner, tradisjoner og kulturarv. Dette er min historie om julen. Kanskje ligner den på din?

Midt i en travel periode før julefreden kan senke seg har jeg forsøkt å ta meg tid til å tenke over spørsmålet «hva er jul for meg?»

Jula er en av de tidene av året jeg liker best. Dette henger i stor grad sammen med gode minner og tradisjoner. Men hva består disse tradisjonene og gode minnene av? Og hva har de egentlig med norsk næringspolitikk å gjøre?

Den moderne julefeiring i Norge er historisk sett en religiøs feiring til minne om Jesus Kristi fødsel. Men for meg er julen så mye mer.

Først og fremst er det en tid hvor jeg får være sammen med familien og slekten, som jeg har kjær, og vi spiser oss i overkant mette på god norsk julemat.

Lille julaften er kveldskos servert i Porsgrund Porselen

Gjennom hele adventstiden har jeg opplevd små drypp av jul. Men det er først om kvelden lille julaften den hele starter.

Da samles liten og stor i slekta, og der blir det tradisjon tro servert kveldsmat og kakao i kopper og fat fra Porsgrund Porselen, med både nisser og kristtorn mønster på.

Askepott & Ekornes

Og plutselig ringer vekkerklokka, og det er julaften. På tiden å ta med seg dyna, tusle ned i stua, sette seg godt til rette i en Stressless fra Ekornes og se «Tre Nøtter til Askepott».

Da har jeg det akkurat så behagelig og lunt, at jeg ikke lar meg affisere av at alle rollene har en og samme stemme.

Pinnekjøtt, mjød og Hadeland Glassverk

Endelig er julekvelden der. Lukten av pinnekjøtt ligger tett i hele huset. Til pinnekjøttet smaker det aller best med hjemmelaget mjød.

Og mjøden på julaften nytes alltid fra Tangen rødvinsglass produsert på Hadeland Glassverk.

Er jeg ekstra heldig, blir det hvit jul med røde Madshus og blå-Swix

Jeg drømmer alltid om en hvit jul, hvor bakken er snødekket, og trærne har «snøbue». Ikke bare er dette vakkert å se på, men det gir også mulighet for lek og moro ute i snøen.

Ofte ligger ikke forholdene til rette for å gå på ski før jul. Men når jeg endelig kan spenne på meg de røde skiene fra Madshus skifabrikk på Biri, og føret er blå- Swix silkeføre, da er det en ubeskrivelig herlig følelse av lykke. Som en god bonus, skal fysisk aktivitet til og med være sunt.

Julelys fra Løiten og varme fra Jøtul, før jeg sovner godt i Jensen-senga

Samtidig er det viktig å ikke overdrive det fysiske. Julen er jo tid for avslapning og hvile.

Når kvelden kommer, synker jeg nok en gang ned i Stressless’en, med god varme fra vår kjære Jøtul peis, og levende lys fra Løiten lysfabrikk.

I en slik stund, er det heller ikke feil om jeg kan kose meg med et Magnor glass med noe godt i. Og når natta nærmer seg, er det fantastisk å kunne krype under dyna og legge seg på en god madrass fra Jensen.

Norsk ferdigvareindustri er tradisjoner og kulturarv

Men hva har nå alle disse tradisjonene og minnene til felles? Bortsett fra at de betyr mye for meg?

Jo, de de er alle eksempler på situasjoner hvor produkter og varer fra det vi omtaler som den norske ferdigvareindustrien spiller en sentral rolle. Produkter og varer som helt enkelt er en del av folkesjela og den norske kulturarven.

Dette er det verdt å betale det lille ekstra for

I mange tilfeller koster produkter fra den norske ferdigvareindustrien noen kroner ekstra.

Men, det skulle da bare mangle at et håndlaget glass fra Hadeland Glassverk,  koster mer enn et masseprodusert glass på Åhlens. Glasset fra Hadeland Glassverk symboliserer en viktig del av norsk kulturarv og tradisjoner, noe som har en stor verdig i seg selv ut over kroner og ører.

Norsk kvalitet handler også om bærekraftig forbruk

Ei heller er det vanskelig å forestille seg at kvaliteten på eksempelvis en bokhylle av trefinér fra IKEA, ikke er like solid som en trehylle fra Slettvoll.

Noen foretrekker konsekvent kvantitet fremfor kvalitet. Jeg vil imidlertid argumentere for at økt produktkvalitet gjør det enklere for folk å utøve et ansvarlig og bærekraftig forbruk, og det er jo noe vi bør etterstrebe.

Jul og norsk industri – to sider av samme sak

Nå er ikke mine juletradisjoner noe fasit på hvordan en skal feire jul. Men dette er i alle fall min julehistorie – og i den har den norske ferdigvareindustrien en helt sentral plass. Det blir liksom ikke skikkelig jul uten den.

Kanskje ligner min julehistorie litt på din også?

God jul alle sammen!

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Inger Hoff

IngerHoff

Inger Hoff er spesialrådgiver innen næringspolitikk. Hun jobber med forbundets oljerelaterte bransjer, klima, miljø og øvrige samfunnspolitiske spørsmål.
Flere artikler avInger