Erfaren, men ufaglært? Ta fagbrev som praksiskandidat!

9. mars 2015

I dette blogginnlegget gir jeg råd om hvordan man som erfaren men ufaglært, kan ta fagbrev i voksen alder som praksiskandidat.

arild2
Arild Theimann i Industri Energi

Få alle mine innlegg rett i innboksen

Mange unge er utålmodige etter å oppleve andre ting enn skolebenken når de er ferdige med ungdomsskolen, og velger å avbryte skolegangen sin. Andre hopper av i løpet av videregående. Noen er kanskje så heldige at de får seg en jobb.

Det kan virke fristende å tjene penger i stedet for å gå på skole, men mange vil oppleve at dette er et valg de angrer på senere i livet. Selv om det kan ta mange år før tanken om fagbrev kommer.

Men den dagen tanken kommer – “jeg skulle jo ha tatt fagbrev”, så er det nyttig å vite at veien frem til fagbrev er kortere enn mange tror.

Hva er praksiskandidatordningen?

Har du lang erfaring fra arbeidslivet, og kan dokumentere dette, kan du ta fagbrev som praksiskandidat. Praksiskandidatordningen fungerer enkelt sagt slik at har du jobbet en stund, kan du på bakgrunn av erfaringen din melde deg opp til fagprøven uten å måtte gå tilbake til skolebenken og bli lærling først.

Derfor lønner det seg å ta fagbrev

Lista over fordeler kan gjøres lang, men som Kunnskapsdepartementet slo fast i 2013: “Fagbrev gir sikker jobb og inntekt”.

Noen av de viktigste grunnene til at du bør ta fagbrev er at:

  • Fagarbeidere tjener mer enn ufaglærte.
  • Jobben din er tryggere dersom du har fagbrev.
  • Fagbrev er en formell utdanning som gir deg langt større faglig tyngde.
  • Det blir lettere å få drømmejobben, fordi fagarbeidere stiller mye sterkere på jobbintervju en ufaglærte.

Hvordan ta fagbrev som praksiskandidat?

Det lønner seg altså å ta fagbrev. Har du lang og allsidig erfaring kan du sette i gang.

Du må:

  • Kunne dokumentere minst 25 prosent lengre relevant praksis enn vanlig læretid i videregående opplæring, noe som vanligvis betyr at du må ha fem års erfaring fra arbeidslivet. For å sjekke om din realkompetanse oppfyller kravene, kontakter du fagopplæringskontoret i fylket ditt.
  • Melde deg opp og bestå teorieksamen for praksiskandidater. Dette er en eksamen på videregående skole-nivå som du tar som privatist, og du melder deg til eksamen på Privatistweb. Fristene for å melde deg opp kan variere noe fra fylke til fylke, men vanligvis er det 15. september og 15. januar. Og husk: Som praksiskandidat er du fritatt for kravet om bestått i fellesfag (norsk, engelsk, matematikk, naturfag, samfunnsfag og historie) for å kunne ta fagprøve.
  • Betale prøveavgift for fag- og svenneprøve. Betalingsinformasjon finner du oftest på nettsidene til fagopplæringskontoret i fylket.
  • Melde deg opp til fagprøven. Det gjør du også gjennom fagopplæringskontoret.

 

Merk: Dersom du vurderer å ta fagbrev som voksen, har du mulighet til å ta teorikurs via voksenopplæringen. Gå inn på nettstedet vigo.no for å registrere din interesse slik at et kurs i ditt fag kan settes opp. Du søker også om opptak til kurset på vigo.no.

Lykke til!

 

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

arild2

ArildTheimann

Arild Theimann er spesialrådgiver i samfunnspolitisk avdeling i Industri Energi og har lang erfaring fra organisasjonslivet og som lokalpolitiker.
Flere artikler avArild