Plaget av stress? Syv råd om hvordan du kan ta kontrollen og leve livet her og nå

23. april 2015

Er du en av dem som alltid er på jobb – enten fysisk eller mentalt, og satser alt på de tre ukene i juli hvor du virkelig skal slappe av? Her er mine syv råd om hvordan du kan takle stress, leve i nuet og finne glede her og nå.

Hilde Hermansen
Hilde Hermansen er leder av Industri Energi SKALA

Få innleggene mine rett i innboksen

Det handler om en helhet – hvordan vi har det på jobb og hjemme påvirker oss. Stress tar knekken på oss privat og på jobb. Dersom noe skurrer på hjemmeplan, vil det ha innvirkning på jobben vi utfører. Om det er konflikter og problemer på jobb, så er det ikke lett å legge det igjen når arbeidsdagen er slutt.

I en hektisk hverdag, hvor skillet mellom jobb og fritid kan bli uklart, trenger du ikke å være på PC og mobil for å være på jobb. Det kan tenkes at du mentalt har tatt med deg et stort lass jobb hjem – og det stjeler av din tid, oppmerksomhet og tilstedeværelse.

Det gjør at du ikke får ladet batteriene til neste arbeidsdag, i helger og i ferie, fordi du er opptatt av å prestere til enhver tid og ikke gir deg selv friminuttet du virkelig har behov for.

Og frem mot en for eksempel etterlengtet sommerferie jobbes det spesielt på høygir. Skuldre er høye, det verker i nakken og stresset kjennes i godt i magen. Første uke av ferien går til å gire ned, andre uken klarer man å feriere og siste uken sniker det seg inn tanker om hva salgs arbeidsoppgaver som venter – og stresset vender tilbake.

Lyder dette kjent? Har jeg opplevd det? Har jeg funnet en oppskrift som har hjulpet? Ja!

Her er mine syv råd om hvordan du kan ta kontrollen over stresset og leve livet her og nå:

1. Lag lister hvor du stykker opp «elefanten» i passe store biter

Mange trives godt når de har mye å gjøre. De takler å ha ulike oppgaver samtidig og setter pris på mye aktivitet rundt seg. Under slike forhold presterer de godt og leverer best. Det som da er viktig, er å ha en viss kontroll og plan på det du gjør. Når du føler stort ansvar, alt blir uforutsigbart og du mister kontroll, da kommer stresset.

Å lage lister over gjøremål har vært effektivt for meg. I tider hvor det er mye å gjøre, er det viktig at vi stykker opp ”elefanten” i passe store biter. Skriv inn oppgave for oppgave og kryss dem ut etter hvert som de er utført – vær systematisk!

Om du ikke klarer å følge lista helt slavisk, så er ikke det så farlig – du skaper uansett rom for de andre gjøremålene. Med det klarer du å opprettholde effektivitet og holder stresset unna.

2. Ikke kjør deg selv for hardt for lenge – og ta friminutt!

Å jobbe på høygir i perioder går fint, men ikke la det bli permanent. Kjører du på for hardt over lengre tid, sliter du deg ut. Det er ingen tjent med. Verken du, familien din og de rundt deg, eller arbeidsgiveren din.

Alle trenger vi friminutt, hvor vi kan få hentet oss inn igjen. Med det lader vi batterier til neste dyst.

3. Finn ditt fristed hvor du kan være deg selv

Under en Industri Energi SKALA konferanse holdt Andreas Våge fra Bjørnson Organisasjonspsykologene et meget interessant foredrag med tittelen ”Mot til å lede”.

Våge er opptatt av at i situasjoner med høye krav til prestasjoner, er det også viktig å ha arenaer hvor man kan roe ned, være trygg og helt seg selv. Enten det er å være sammen med familie eller gode venner. Hvor det ikke er høye krav og forventninger til at du skal prestere, og hvor man kan drive med aktivitet som en trives med.

4. Husk at et verdifullt friminutt kan være så mangt

Mange har ofte en gjøremålsliste hjemme nær like lang som den du har på jobb. Må alt ha prioritet og gjøres akkurat nå? Sola skinner faktisk der ute, og tid kan ikke skrus tilbake… Hva med å nyte øyeblikkene her og nå? Har du faktisk bedre av en tur i skogen med dine nærmeste? En dag i skogen, ved sjøen eller på fjellet er noe som bidrar til at jeg kan finne ro og det øker min livsglede.

Et verdifullt friminutt kan være trening og kreative sysler. Det kan være å dykke ned i en god bok, skru på en gammel bil, eller…

Det som er viktig, er at du finner aktiviteter, som du liker å drive med.

5. Ikke sats alt på ett kort

Det er mange som ikke unner seg nok friminutt i hverdagen. Alt satset for eksempel på ett kort. De skal ha en sommerferie som bare skal bli helt super – alt skal og må gå på skinner.

Noen opplever da faktisk det motsatte. De har så store forventninger og har investert så mye i disse ukene at det blir en skuffelse når ikke alt går etter planen.

6. Lev ut drømmene og planene dine her og nå

Mange har drømmer, men hvor plan om realisering alltid ligger frem i tid. Hvorfor ikke la noe av dette blir opplevelser her og nå?

Som barn av nøysomme foreldre, er jeg nok også litt preget. Jeg har flere ganger stilt meg spørsmål om grunner til utsettelser når mulighetene ligger rett foran meg. Tiden får vi ikke tilbake. Og den dagen helsa setter sine stopp, ønsker jeg heller å se tilbake på alt jeg har gjort og opplevd fremfor en lang liste med ønsker og urealiserte planer. Det er viktig å ikke la alle muligheter, dager og øyeblikk blåse forbi.

7. Prioritér!

Vi lever bare en gang, og tiden får vi ikke tilbake. Når jeg sier dette, er det ikke fordi jeg driver en form for nedtelling – så absolutt ikke! Men jeg har faktisk blitt litt gjerrigere på tiden og hva jeg vil bruke den til. Flinkere til å prioritere.

Opplevelser sammen med mennesker som betyr mye for meg, nyte og ta vare på alle gode øyeblikk her og nå, få gjort saker som gir meg noe ekstra og reise til steder jeg ønsker å se vil jeg prioritere. Det igjen gir meg masse energi og påvirker mine arbeidsdager – det gir meg motivasjon som igjen øker min arbeidsglede og effektivitet.

Dette har fungert for meg, og jeg håper mine syv råd kan være til nytte for deg også.

Lykke til!

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Hilde Hermansen

HildeHermansen

Hilde Hermansen har som spesialområde å bistå våre medlemmer innen administrative, ledende og tekniske stillinger, samt individuelt avlønning.
Flere artikler avHilde