Derfor lønner det seg å være organisert når du er student

24. april 2015

Hvorfor bør studenter organisere seg i et fagforbund? Eller rettere sagt: hvordan kan studenter ha råd til å ikke organisere seg? Som studentmedlem får du fordeler som sparer deg flerfoldig tusener i året, og du er del av et fellesskap som gir trygghet og jobber for deg.

Et spørsmål jeg ofte blir stilt, er «hvorfor bør studenter organisere seg?» Eller, når jeg reiser rundt på høyskoler og universiteter, så sier studentene ofte studentene at de ikke gjør det nå, men venter til de har fått seg jobb.

Et fagforbund organiser de som arbeider innenfor visse yrker eller bransjer, så hvilken nytte har egentlig en student av å være medlem?

De fleste jobber ved siden av studiene

Det er svært få som klarer å leve av Lånekassens utbetalinger og være heltidsstudent, slik som det egentlig burde være.

Derfor jobber de fleste studenter. 70 prosent av studentene har en jobb ved siden av studiene, mens hele 90 prosent har jobb hvis du regner med sommerjobben.

Jobber deltid, og deltidsjobber mest utsatt

Studenter har mange forskjellige jobber, for eksempel butikk, restaurant, vekter, sykehjem. Det som er felles er at det er deltidsjobber. De som jobber deltid, er de som er mest utsatt for brudd på deres rettigheter i arbeidslivet.

Når jeg er rundt og snakker med studenter, får jeg stadig høre hårreisende eksempler på hvordan de har blitt behandlet.

Alt ifra manglende lønn, for lite lønn og spontane oppsigelser, til å blitt tvunget å jobbe med matservering mens de har hatt kraftig omgangssyke.

Det som ofte går igjen, er at enten så kan de ikke sine rettigheter, eller de orker ikke ordne opp fordi de tenker at jobben bare er midlertidig.

Får du problemer, stiller vi opp for deg

Som studentmedlem i Industri Energi får du mange fordeler:

  • Gratis juridisk hjelp til å ordne eventuelle problemer som kan oppstå på arbeidsplassen, og sparer deg for stress som kan oppstå under dårlige arbeidsforhold.
  • Norges beste innboforsikring som en del av medlemskapet. Denne dekker alt hjemme om det er brann, innbrudd eller ulykke. Den dekker også dine eiendeler hvis du tar de utenfor hjemmet. Så hvis laptoppen knuses på høyskolen så blir den erstattet. Og det er ingen egenandel! Den dekker sykkelen din, mobilen, TV, alt av løsøre. Da trenger du ikke stresse hvis ting blir ødelagt eller stjålet.
  • Help advokatforsikring som gir deg rett til 15 timers advokatbistand i året for private forhold.  Ordningen dekker blant annet samboerkontrakt, skilsmisse, arveoppgjør, identitetstyveri og store kjøp. Hvis den du leier hos ikke vil betale tilbake depositum, har du med ord din egen advokat du kan bruke.Hvis noen misbruker identiteten din og handler i ditt navn, kan du slappe av i vissheten at du får hjelp å rydde opp i det. Ordningen dekker også saksomkostninger opp til to millioner kroner hvis du må i retten.
  • Tilgang til fordelspakken LOfavør, som kan spare deg tusener i året.
  • Gratis kurs og konferanser, med reise og opphold dekket.
  • Hjelp til å ta steget ut i arbeidslivet.
  • Hjelp til å sjekke arbeidskontrakten din.

Og ja, det stemmer at du får 6000 kroner til skolebøker

Som om ikke det var nok, får du 6000 kr til å dekke utgiftene du har hatt til skolebøker. Med vår ordning Bokpanten, registrer du hos oss at du har begynt å jobbe når du er ferdig med studiene, i en bedrift eller industri vi organiserer, får du utbetalt til kontoen 3000 kroner med en gang og 3000 kr til etter ett år.

Og når du har begynt i arbeidslivet, kan du søke om 17 000 kroner i utdanningsstipend i året hvis du ønsker å  videreutdanne deg.

Men viktigst av alt er trygghet

Medlemskapet i Industri Energi gir deg mange fordeler allerede som studentmedlem men det viktigste det gir deg er trygghet. Trygghet i hverdagen sånn at du kan fokusere på det du skal gjøre akkurat nå, nemlig å studere.

I tillegg til alle de individuelle grunnene, er det en annen og enda større grunn til å organisere seg.

Kjemper studentenes sak politisk, krever flere studentboliger og utvidet studiestøtte

Det er fagbevegelsen og LO-familien, som Industri Energi er en del av, som har kjempet fram lik rett til utdanning.

Vi forsto tidlig at det var viktig at alle kunne få muligheten til å utvikle og nå sitt fulle poensiale. LO var sterk involvert i opprettelsen av lånekassen som har gjort det mulig for alle som ville kunne utdanne seg. Og vi kjemper fremdeles for studentenes rettigheter.

Under landsmøtet til Industri Energi i fjor blei det vedtatt en omfattende utdanningspolitisk uttalelse, der det blant annet står at vi skal jobbe for 11 måneders studiestøtte, flere studentboliger og nei til betaling for utenlandske studenter.

Vi har et eget Studentutvalg som skal jobbe på vegne av studentene i forbundet. Vi jobber for et bedre arbeidsliv for når du selv skal ut og jobbe har det trygt. Med vår næringspolitiske avdeling yter vi påvirkning for at det skal finnes industri i fremtiden også for deg å jobbe i.

Å studere er også en jobb

Ja, et fagforbund er en arbeidstakerorganisasjon som organiser de som arbeider innafor forskjellige bransjer og yrker. Men de som studerer ingeniør fag eller økonomi for eksempel,  og som skal ut og arbeide i petroleumsindustrien eller kjemisk industri om noen år, arbeider også.

De jobber hver dag med å lære seg det de trenger for en dag å kunne være del av de industriene vi organiserer i. Da er det naturlig for oss å organisere og støtte de under studiene, når de skal ut i arbeidslivet og helt til de blir pensjonist.

Spørsmålet er: hvordan kan en student la være å organisere seg?
Medlemskapet sikrer deg som enkeltindivid, men sammen gjør vi også mye for hele fellesskapet.

Bare en tier

Og kanskje best av alt: det koster deg bare en tier i måneden.

Så, når alt kommer til alt er vel spørsmålet heller, hvordan kan en student ta sjansen på ikke være organisert?

Lykke til med studiene – og eksamenene!

 

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Jan g

JanGodfrey

Jan Godfrey har vært leder av Industri Energi Student. Han jobber i dag som markedsfører i forbundets organisasjonsavdeling.
Flere artikler avJan