Tanker fra Jordan om hvordan sosial dumping kan føre til fremmedfiendtlighet

30. april 2015

Dette blogginnlegget handler om hvordan en hyggelig taxisjåfør i Jordan, Ahmed, fikk det til å gå enda klare opp for meg hvor nært sosial dumping og fremmedfiendtlighet kan henge sammen.

For ikke lenge siden var jeg på en privat rundtur i Jordan, og gir meg ikke ut for å kunne mye om landet. Jeg baserer meg på hyggelige og tilfeldige samtaler med lokalbefolkningen, og spesielt med en behagelig og kunnskapsrik sjåfør med navn Ahmed som vi benyttet for et par firetimers forflytninger.

Tonen var ikke vanskelig å finne og skravla gikk på høygir etter ei kort stund, men jeg fant raskt ut at konge og religion ikke var et tema en spøkte med. Dette gikk klart fram både av kroppsholdning, ansiktsfarge og utsagn.

Doblet boligprisene

I følge Ahmed har Jordan cirka seks millioner innbyggere, pluss fire millioner flyktninger. Palestinere utgjør nesten to millioner av flyktningene.

Under og etter krigen i Irak, som ble startet av Amerikanerne i 2003, kom først mange rike flyktninger, hovedsakelig til hovedstaden Amman som svært raskt fikk doblet prisen på tomter, hus og boliger. Noe seinere også mange fattige, til sammen cirka én million irakere.

Lønnsnivået kraftig senket

De siste fire årene har det kommet i underkant av én million flyktninger fra Syria, de fleste fattige. Har du ingenting og ikke andre muligheter, tar du arbeid til et lønnsnivå som tilbys, et nivå som ligger langt under det som før var vanlig i Jordan.

I telt på leid jordstykke

Vi såg underveis en del kvite FN telt som angivelig var stjålet fra Syria og solgt billig til nomader, flyktninger og jordbruksarbeidere, slik at de hadde bolig på det landområdet de leide på årsbasis for å dyrke mat. Året etter, nytt jordstykke, og så videre…

Jordan har ikke olje og gass, men fikk tidligere gass fra Saddam Hussein “for free”. No må  gassen kjøpes fra Egypt for penger de har behov for til andre gode formål.

Alle problemene til tross: «they are our brothers and sisters»

På direkte spørsmål om hvordan de ser på flyktningestrømmen kom det kontant: “We do not like it”.

Men etter en kort pause forklarte han en gang til at de rike flyktningene fra Irak hadde ødelagt boligmarkedet i og omkring hovedstaden Amman (der halvparten av de seks millionene jordanere bor). De fattige flyktningen hadde sørget for at lønnsnivået blei dumpet. Men han avsluttet med å si at vi må jo hjelpe – “they are our brothers and sisters.”

I tillegg skulle turistsesongen ha startet no i slutten av februar, men få har kommet de siste to-tre årene.

Ahmed har med sine ord og begreper som er langt fra mine, blant annet forklart meg, at sosial dumping kan føre til fremmed fiendtlighet.

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Per Inge Grimsmo

Per IngeGrimsmo

Per Inge Grimsmo jobber i Seksjon for inspeksjon og sosial dumping.
Flere artikler avPer Inge