LabourStart: Slik kan du være med på å skape et bedre arbeidsliv

11. august 2015

LabourStart er en tjeneste som gjør at du hver dag kan følge med på nyheter om arbeidsliv og fagbevegelse. Og du kan delta i e-postaksjoner rettet mot selskaper og myndigheter over hele verden mot brudd på faglige rettigheter. Alt dette kan du gjøre gjennom LabourStarts nettsider eller gjennom den nye app’en for Android-telefoner og brett.

Medlemskap i Industri Energi

Nyheter rett på PC, mobil eller nett

Det er ikke lett å følge med på nyheter om fagbevegelse og arbeidsliv. De store avisene prioriterer ikke å intervjue tillitsvalgte eller å skrive om hva som skjer i verdens største massebevegelse. VG og Dagbladet skriver heller om rompa til Kim Kardashian enn om streik ved vaskeriene. Eller de prioriterer oppslag om forkjølelsen til Petter Northug framfor å skrive om forfølgelse av tillitsvalgte i Colombia.

For å gjøre det lettere for deg har et nettverk av aktivister gjennom 15 år gjort nyheter fra arbeidslivet tilgjengelig gjennom nettstedet LabourStart. Her finner du nyheter hver dag, og du kan velge om du vil ha nyheter på norsk eller engelsk eller rundt 30 andre språk. Du kan også søke fram nyheter om spesielle land eller regioner, for eksempel hvis du vil følge med på hva som skjer i Hellas for tida. Nyhetene hentes fra aviser, nettmagasiner og andre etterrettelige kilder på nettet.

E-postaksjoner mot brudd på faglige rettigheter

I mange land over hele verden skjer det grove brudd på faglige rettigheter. Arbeidere som fagorganiserer seg mister jobben. Selskaper driver fagforeningsknusing. Tillitsvalgte blir fengslet, noen ganger også drept. Streiker og aksjoner slås ned ved hjelp av politi og militære.

Ett våpen mot dette er e-postaksjoner. På kort tid kan LabourStart dette i gang kampanjer og sende ut appell til 130.000 mennesker over hele verden om å sende protest til arbeidsgivere som sparker tillitsvalgte eller myndigheter som bruker politi til å slå ned en streik. Gjennom LabourStarts kampanjesider krever det ikke mer enn ti sekunder av din tid å delta i slike protester.

E-postaksjonene gjøres alltid i nært samarbeid med dem det gjelder. Blant de pågående aksjonene som du fortsatt kan støtte, er aksjoner mot fagforeningknusing ved en veskefabrikk i Tyrkia, mot myndighetene i Iran som har fengslet en lærertillitsvalgt, mot fagforeningsknusing i Malysia og mot politivold overfor arbeidere i Kina.

E-postaksjoner er effektive – og du kan være tungen på vektskåla

Slike aksjoner er effektive. På kort tid får de utpekte mottakerne – enten det er bedriftsledere eller ministere – tusenvis av protester i innboksen sin. Det liker de ikke. De vil helst gjøre sine skitne handlinger i det stille. Så når protestene hagler inn fra hele verden, har det mange ganger ført til at bedriften blir forhandlingsvillig og aksepterer fagforeningen eller at tillitsvalgte slippes ut av fengsel for å slippe mer negativ oppmerksomhet.

Men for å være effektive, må mange delta i aksjonen. Mange tusen. Her kan din protest være tungen på vektskåla. Og du kan bidra enda mer gjennom å spre aksjonen til kolleger og andre kjente. Akkurat som fagforeningens styrke ligger i antall medlemmer, ligger e-postaksjonenes styrke i antallet som deltar. Det geniale ligger i at gjennom de spesialdesignede kampanjesidene, koster det deg bare noen sekunder å delta. Og du kan delta og vise solidaritet uansett hvor du er, bare du har en mobiltelefon eller PC.

Konferanser og bøker – til og med radiosendinger

Med ujevne mellomrom arrangerer LabourStart konferanser. Sist i Berlin, tidligere i Sydney, London, Istanbul og Hamilton. Disse er åpne for alle, og samler alt fra grunnplansaktivister fra hele verden til sentrale tillitsvalgte i internasjonal fagbevegelse. Hver gang inviteres representanter fra land som særlig er i nyhetsbildet, og det arrangeres workshops som går i dybden på aktuelle temaer for fagbevegelsen.

Nettverket gir også ut bøker og pamfletter, og det lages daglige nyhetssendinger på engelsk gjennom Radio Labour.

LabourStart er uavhengig, men nær fagbevegelsen

LabourStart er et uavhengig globalt nettverk av flere hundre aktivister som gjør en innsats med å legge inn nyheter og bidra med oversettelser av aksjoner, arrangere konferanser osv. Felles er engasjementet for fagbevegelsen og faglige rettigheter. E-postaksjoner gjøres ofte i nært samarbeid med de globale fagorganisasjonene, der blant annet LO og norske fagforbund deltar.

Som uavhengig aktivistorganisasjon mottar LabourStart ikke penger fra myndigheter eller bedrifter. Nettverket er helt avhengig av økonomiske bidrag fra fagorganisasjoner og enkeltpersoner. Flere norske forbund og fagforeninger bidrar. Selv om nettverket jobber frivillig og ubetalt, koster det penger å drive og å utvikle nettsidene og arrangere konferanser.

Nyutviklet Android-app gjør det enda enklere for deg

For å gjøre det enda enklere for deg å følge med på nyhetene og å delta i e-postaksjoner, har vi nettopp laget en egen app for norske brukere som gir deg tilgang på alle de viktigste tjenestene. I denne splitter nye app’en kan du:

  • få tilgang til løpende arbeidslivsnyheter på norsk
  • delta i e-postaksjonene
  • lese de viktigste nyhetene fra engelskspråklige medier
  • søke etter engelskspråklige arbeidslivsnyheter om et land
  • høre på siste sending fra Radio Labour

Prøv den ut! Du finner appen i Google Play – søk på LabourStart og last ned norsk utgave. Dessverre finnes den bare for Android-telefoner foreløpig.

Vil du vite mer? Hør intervju om LabourStart på Radio Riks 7. august.

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Espen Løken

EspenLøken

Espen Løken er daglig leder for Svenssonstiftelsen og har vært sekretariatssjef i Industri Energi i ti år.
Flere artikler avEspen