Student? Slik styrer du unna skrekkhistoriene fra leiemarkedet

14. august 2015

Studielivet handler om å utforske og oppdage. Men som ung og fersk student i leiemarkedet, er det en og annen opplevelse det er greit å styre unna. Her deler jeg egne erfaringer fra et bokollektiv, eller retter sagt ei dynge, i New Zealand, og enkle råd om hva du kan gjøre for å få en best mulig hybel- eller kollektivopplevelse.

Studentmedlemskap i Industri Energi for 10 kroner i måneden

Starten på studietiden er spennende. Det er en ny epoke. Enten om du studerer i hjembyen, i en annen by eller utlandet. Du skal starte på noe nytt som skal forme heile resten av livet ditt. Du skal møte nye venner, muligens en ny kjæreste. Verden åpner seg for deg, og det er din tur til å utforske den. Bare pass deg for fellene, så blir studietiden et positivt eventyr.

En av fellene du kan havne i, er bolig-fellen. La meg fortelle litt om min egen litt kronglete start gjennom studentboligmarkedet, et sted veldig langt borte.

Mitt litt i overkant spennende «urbane» studentkollektiv: hull i gulvet, konstant bråk og diverse «gjester» jeg gjerne skulle vært foruten

Jeg valgte å studere i New Zealand. Bachelor i markedsføring. Etter å ha ankommet Auckland, uten å kjenne noe særlig med folk, var det om å gjøre å skaffe seg en plass å bo. Semesterstart var om få dager, jeg hadde knapt med tid.

Uten å være kjent i byen og uten hjelp, fant jeg til slutt det som kan kalles for en bopel. Et annet, og mer treffende ord ville vært dynge. Det var seks rom, en fellesdusj, et kjøkken som ikke bør beskrives, og en «stue» som ikke var mye bredere enn korridoren.

Jeg fant også fort ut at det var hull i gulvet på doen, siden noen hadde falt gjennom det 2 uker før jeg flyttet inn. Utsikten fra vinduet var en murvegg 20 cm unna, og fra kjøkkenet var det vanlig å se fulle folk kvitte seg med inntatte drikkevarer fra de omkringliggende barer.

Alt var allikevel ikke negativt. Leiligheten lå veldig sentralt, og det var kort vei å gå til universitetet. Men sentralt, eller «urbant» – som utleieren beskrev det, betød også uteplasser på alle kanter som lagde en konstant kakofoni av lyd, eller retter sagt bråk.

Spennende var det også med flere besøk fra politiet, enten til en av de andre beboerne i leiligheten, eller naboene. Du visste aldri hva som kom til å skje. Som for eksempel da jeg våknet av at en fremmed, eldre dame plutselig satt på sengen min, og spurte hvorfor jeg hadde tatoveringer. Hun mente det var stygt. Eller den gangen jeg sto opp til at en uteligger var på kjøkkenet og lagde seg frokost med maten min.

Heldigvis oppholdt jeg meg ikke så mye i mitt koselige rom den første perioden, for det var så mye som skjedde med studiestart og jeg skulle utforske den nye byen.

Etter hvert fant jeg et nytt hus som jeg kunne dele med nye venner. Jeg var blitt kjent med byen, og visste bedre hvilke område jeg ville bo i, og hva som var rimelig pris og standard. Da fant jeg mer et hjem å bo i, i motsetning til et rom å oppholde seg på.

Jeg har hørt nok av historier om dårlige boforhold og svindler-utleiere fra norske studentbyer

Ikke alle studenter opplever en sånn start på studielivet sitt her i Norge, men det er mange bolig-feller å unngå her også.

Det finnes skrekkhistorier fra de fleste studentbyene om hybler og kollektiver med dårlige forhold, utleier som utnytter eller rett og slett svindler studenter.

For en tier i måneden, får du trygghet - ja til og med din egen advokat!

Men heldigvis for deg som medlem i Industri Energi Student, så har du et sikkerhetsnett som er gull verdt når du tar steget ut i studentbolig- og leiemarkedet.

Du betaler bare ti kroner i måneden, og dette inkluderer blant annet HELP Advokatforsikring.

HELP Advokatforsikring gir deg rett til 15 timer gratis advokat i året. Advokatordningen kan blant brukes til problemer med leieavtalen.

Så hvis du oppdager hull i gulvet på doen, eller andre skjulte feil som du plutselig blir gjort ansvarlig for, kan de hjelpe. Og dersom utleieren nekter å betale tilbake depositum, tar de saken for deg.

Fem leietager-råd til deg som er student

Men så klart, det beste er jo å unngå trøbbel, og gjør man ting rett fra starten av, er sjansen større for at leieforholdet ditt går knirkefritt. Fem enkle råd jeg vil dele med deg er:

  1. Sjekk leiligheten grundig før du inngår en leieavtale og tegner
  2. Lag en liste over inventaret, og gå igjennom den med utleier. Ta gjerne bilder!
  3. Og apropos kontrakt: bruk standard leiekontrakt, unngå den hjemmesnekrede typen. Kontraktsmal finner du på Forbrukerrådet sine nettsider.
  4. Pass på at oppsigelsestid er inkludert i avtalen, og hvor lang den er. Ikke glem at eventuell oppsigelse gjelder fra den første dagen i måneden etter at den leveres.
  5. Depositum skal innbetales til en egen depositum konto som låses, ikke overfør det til utleier.

Merk: denne tips-lista er ikke uttømmende, og du finner flere gode råd her på HELP sine nettsider.

En annen fordel du har som studentmedlem i Industri Energi, er det nye depositumlånet fra LOfavør. Hvis du må betale 3 måneders depositum, kan det ofte være litt vanskelig å skaffe nok penger. Med depositumslånet kan du låne opp til 30 000 kr for å bruke som depositum og betale det ned over 5 år. Det du trenger er en leieavtale, og konto i SpareBank 1.

Greit å vite at du har Norges beste innboforsikring hvis noe blir stjålet etter ødelagt

Da jeg bodde «urbant» i Auckland var jeg så uheldig at noen snek inn på rommet mitt og stjal en gang en av dem jeg bodde med hadde fest.

Det var ganske kjipt å miste kameraet og andre dyre ting når jeg hadde lite penger å gå på. Men dere trenger ikke være bekymret for klåfingrede nachspielgjester, eller rettere sagt tyver, for dere har Norges beste innboforsikring som dekker alle tyverier.

Det er også greit å vite at innboforsikringen i tillegg dekker flytteskader. Så hvis PC’en knuses i bagasjen på flyet, eller gitaren ryker i flyttebilen, blir de også erstattet og uten egenandel.

Gjør studielivet litt lettere og mindre risikabelt

Jeg skulle ønsker at jeg hadde vært medlem i Industri Energi da jeg begynte å studere. At jeg hadde visst det jeg vet nå.

Alle gjør feil, eller har uhell når de skal ut i den store verden. Det gjelder å lære av dem. For uten feilene og uhellene, ville jeg kanskje ikke møtt de som blei mine kjæreste venner i New Zealand. Som medlem i Industri Energi Student, får ikke feil og uhell like kjipe konsekvenser.

Medlemskapet ditt gir deg mange fordeler som gjør livet som student lettere. Og i tillegg til å bli medlem dersom du ikke allerede er det, er det beste tipset jeg kan gi som følger: vær forskende, oppsøk nye mennesker – men gjør gjerne litt undersøkelser først.

Etter hvert finner du de rette menneskene, de rette miljøene, og den plassen som blir ditt nye hjem – og ikke bare et sted å oppholde seg.

Lykke til med det neste steget i livet, og god semesterstart!

 

 

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Jan g

JanGodfrey

Jan Godfrey har vært leder av Industri Energi Student. Han jobber i dag som markedsfører i forbundets organisasjonsavdeling.
Flere artikler avJan