Nettopp startet for deg selv og har spørsmål om selvangivelse, skatt og regnskap? Skatteetaten arrangerer gratis kurs for nye næringsdrivende – både enkeltpersonforetak og AS

29. september 2015

Skatt, forskuddsskatt, selvangivelse, moms, regnskap, fradrag, næringsoppgave – kort sagt alt som sorterer under Skatteetaten, er det spesielt viktig at man har kontroll på når man starter for seg selv. Da kan det være nyttig å vite at Skatteetaten arrangerer gratis kurs over hele landet, både for enkeltpersonforetak og aksjeselskap. Nylig var jeg og testet et kurs i Oslo.

Medlemskap i Industri Energi Selvstendig

Har du nettopp startet for deg selv er det mye nytt å sette seg inn i. Og mange feller man vil unngå å havne i. Det kan bli dyrt å gjøre feil.

Mange har erfart den sure svie det er å måtte punge ut med forsinkelsesavgifter og gebyrer fordi selvangivelsen eller forskuddsskatten plutselig kom litt mer brått på en man hadde tenkt, eller kanskje man har vært så travel med å gjøre alt det andre som skal gjøres med å starte sin egen bedrift, at man nesten ikke har rukket å tenke på alt det som har med «skatt og regnskap» i det hele tatt.

Ikke vent! Det lønner seg å ha kontrollen fra starten av

I verste fall kan økonomisk surr og skatte-rot koste deg både jobb og hus, og dit vil man jo ikke. Så: bedre føre var. Bedre å starte skikkelig med en gang, og sette seg inn i det viktigste og holde orden på alt som har med økonomi og skatt å gjøre.

Skatteetatens kurs arrangeres over hele landet – jeg testet et i Oslo

Det er finnes selvsagt måter å skaffe seg den kunnskapen og kontrollen man trenger på, men når Skatteetaten selv arrangerer kurs nettopp rettet mot næringsdrivende, som i tillegg er gratis, ja da kan det jo være verdt å prøve. Og siden en viktig del av jobben min er å bistå selvstendige, gikk jeg og testet ett av dem, i Oslo.

Skatteetaten arrangerer to typer kurs: for enkeltpersonforetak, og for aksjeselskap (AS). Noen kurs er også tilpasset såkalte NUF – norskregistrerte utenlandske foretak.

Kursene arrangeres i byer fra sør til nord, og Skatteetaten har laget en oversikt over alle kursene for nye næringsdrivende som arrangeres i 2015.

Lenke til påmelding finner du også på Skatteetatens sider.

Det jeg testet, var for nyetablerte enkeltpersonforetak, og fant sted tirsdag 22.september hos Skatt Øst i Oslo fra 12.30 til 16.30.

Innføring i mange viktige tema

Kurset gav en nyttig innføring i en rekke tema, og jeg antar de fleste av dem vil være relevante for svært mange som driver eller skal starte enkeltpersonforetak:

  • Hva kjennetegner næringsvirksomhet, hvor går grensene? Herunder overgangen fra ansatt til næringsdrivende, arbeidsgiver som går over til å bli oppdragsgiver (for eksempel hvis bedriften vil du skal være næringsdrivende i stedet for ansatt, slik at bedriften kan spare penger). Videre, hvor går grensen mellom hobby og næring?
  • Regnskapsføring og bokføring, herunder råd om å bruke autorisert regnskapsfører og regnskapssystemer, samt opprettelse av egen bedriftskonto.
  • Fakturering: formkrav, hva som må spesifiseres mht tjenester/varer du har solgt, bestemmelser om tidsfrister, krav til faktureringssystem etc.
  • Forskuddsskatt: det er din oppgave å informere Skatteetaten om at du er næringsdrivende, og hva du tror du kommer til å tjene. Innbetales fire ganger i året. Jeg har tidligere skrevet et eget blogginnlegg om forskuddsskatt.
  • Selvangivelse for næringsdrivende og næringsoppgave: Så lenge man er næringsdrivende, så skal man levere selvangivelse for næringsdrivende, selv om mindre enn 50 000 i omsetning. Les også dette blogginnlegget om selvangivelse for næringsdrivende.
  • Avskrivninger, altså at man ikke kostnadsfører hele utgiften man har med å anskaffe et såkalt varig driftsmiddel (eiendeler, for eksempel redskaper) på en gang, men fordeler over tid.
  • Fradrag, for eksempel utgifter til bil, kontor, arbeidstøy, telefon, mat og drikke, markedsføring etc.
  • Merverdiavgift og MVA-registeret

Merk at listen ikke er uttømmende, men den gir et overordnet bilde av hva du kan forvente å få informasjon om på et slikt kurs.

Min dom? Vel anvendte timer!

Jeg syns det var et svært godt kurs, en nyttig innføring i viktige temaer som man absolutt bør bruke tid på. Fire timer som jeg tror du som skal drive eller driver for deg selv vil få mye igjen for.

Det skader heller ikke at kurset er gratis, man har alltids nok å bruke penger på når man har sin egen lille bedrift.

Hvis du velger å selv prøve et av kursene: lykke til!

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Jorid Tveita

JoridTveita

Jorid er advokatfullmektig i Industri Energi.
Flere artikler avJorid