Bytte jobb? Her er mine ti tips på veien

15. januar 2016

Vi er inne i et nytt år, med nye muligheter. Mange ønsker av ulike grunner, eller rett og slett må, skifte jobb. Her deler jeg mine egne (og forhåpentligvis) nyttige råd, og skriver om vårt nye jobbsøkerkurs for arbeidsledige.

Medlemskap i Industri Energi

Er tiden inne for nye utfordringer – prøve dine evner og kompetanse på andre felt? Men som mange andre har du kanskje grodd litt fast i bedriften du jobber i. Tiden går fort, og det er lenge siden du har vært i jobbsøkingsmodus.

Få innleggene mine rett i innboksen

Eller kanskje jobber du i en bedrift hvor omstilling med nedbemanning er en evigvarig og kontinuerlig aktivitet? Organisasjonen får ikke funnet roen før en ny prosess er på gang. Uroen sprer seg fra gang til gang – er jeg den neste som står for tur? Vondt er det også å se kollegaer som ufrivillig og lite forberedt kommer i en jobbsøkingsprosess. Mulig du da ønsker å ta saken i egne hender og heller være proaktiv.

Det er heller ikke til å komme utenom at tunge tider, og nå spesielt innen oljeindustrien, gjør at mange har mistet eller står i fare for å miste jobben.

Hvordan skal jeg ta fatt på søkeprosessen?

Spørsmålene blir mange? Kan mine evner og kompetanse brukes på andre felt enn der jeg er i dag? Eller må jeg søke tilsvarende stillinger i andre bedrifter? Særlig i pressede situasjoner, når vi ikke er forberedt på situasjonen, så er det vanskelig å se at man faktisk har flere muligheter. Kompetansen din kan sannsynlig brukes på mange ulike områder.

Det kan da være velanvendte kroner å søke hjelp hos eksterne rådgivere – bruke noen timer for eksempel hos karriererådgivere. Dette er også noe noen bedrifter tilbyr i nedbemanningsprosesser.

Det å komme i gang kan være en utfordring. Hvor begynner man? Situasjonen du er i føles kanskje for tiden noe utrygg, og det er av den grunn vanskelig å være konsentrert. Mulig er også selvfølelsen noe redusert. Når man egentlig burde vært på hugget, så føles alt kaotisk. Men det å starte en prosess, få systematisert tankene, søke veiledning og begynne et løp kan bidra til at du kommer videre.

1. Hva kan du, og hva er viktig for deg på din fremtidige arbeidsplass?

Først må du dykke litt i deg selv. Hvilke kvalifikasjoner har du? Hva er viktig for deg i forhold til ny arbeidsplass? Lønn, tittel og oppgaver? Ønsker du å jobbe i team eller mer selvstendig? Hvilke mål har du? Hvilke verdier er viktig for deg? Hvor ønsker du å jobbe? Er du villig til å pendle, eller er arbeidssted i nærområdet viktig?

Det å stille seg slike spørsmål er en nyttig øvelse i prosessen.

2. Hvor finner jeg så informasjon om nye stillinger?

Finn finner du det meste av informasjon om jobber som er utlyst. Det samme gjelder hos NAV. Utlysning av stillinger skjer også på Dagens Næringslivs nettside DNjobb.

Ellers vil det være lurt å registrere seg i ulike nettverk som Linkedln, Webcruiter, Jucan, osv.. Her vil det være mulig å registrere CVen din, og du vil få tilgang på opplysninger om ledige stillinger i bedrifter du spesielt har interesse av.

Det er også mulig å registrere seg med CV hos ulike rekrutteringsbyråer som Personal Utvelgelse, Visindi, Addecco Search & Select, Jobbdirekte AS, Habberstad, osv.

3. Bruk nettverket ditt!

Kjenner du noen som jobber innen bedrifter som kan være interessante for deg? Vil dine venner og bekjente kunne tipse deg om utlyste stillinger? Vil de eventuelt kunne være villig til å anbefale deg?

4. Velg ut arbeidssteder som kan være interessante for deg

Velg så ut relevante bedrifter, og lag en liste i prioritert rekkefølge. Passer disse egentlig med din profil og dine verdier? Er dette en ønsket fremtidig arbeidsplass? Hvordan er ståa i bedriften?

Årsrapporten kan si en del om bedriften, men samtidig kan det være smurt på i positiv favør, og den gir da kanskje ikke helt det reelle bildet. Sjekk derfor også gjerne bedriften opp i Brønnøysundregisteret. Hvordan de presenterer seg på hjemmesiden er viktig. Hva er for eksempel deres mål og visjoner? Har de fått negativ eller positiv omtale i media?

Er det noen av dine venner og kjente som kjenner til denne bedriften? Greit at det er et solid og godt selskap du går inn i, slik at oppholdet ikke blir kortere enn planlagt.

5. Sørg for å ha CVen din oppdatert og klar

Så må CVen din sjekkes og oppdateres for eventuell ny informasjon. Kanskje du bør se litt nøye på form og innhold. Begynn med personlige data og sett gjerne inn et bilde. Dine nøkkelkvalifikasjoner skal med – hva gjør nettopp deg som person til en attraktiv arbeidstaker?

Hva har du av arbeidserfaring? Her starter du med fersk erfaring og går bakover i tid. Så går du videre til kurs og utdanning. Her skal også ferskeste kompetanse inn først.

Noe som også er viktig, er å få med frivillig arbeid og verv. Dette kan bidra til å gi et godt bilde av deg som ressursperson. Opplys her også om du har referanser som kan videre-formidles eller kontaktes.

Unngå subjektive beskrivelser i CVen, for her skal det være mest mulig objektive fakta og beskrivelser. Vær ærlig i forhold til evner og kvalifikasjoner! Fortell gjerne om dine hobbyer, men det kan være lurt å styre unna for eksempel religion og politikk – om det da ikke er spesielt relevant for nettopp denne type jobb.

Du bør lage en CV hvor all informasjon er med. Denne bruker du som utgangspunkt når du skal søke jobber. CVen bør på samme måte som søknaden tilpasses den enkelte bedrift. For du kan med fordel fjerne mindre vesentlige jobber og heller fokusere på det som er mer relevant for denne type virksomhet.

6. Søknader må tilpasses den enkelte bedrift

Når det skal skrive søknader, så er det viktig at du ikke driver kun med masseproduksjon, men tilpasser dem til bedrifter som du søker stilling i. Ved det viser du spesiell interesse og at du har satt deg inn i hvilken bedrift dette er. Fokuser på dine evner og kvalifikasjoner – hva spesielt du kan bidra med i denne type stilling.

Når du skal skrive både søknad og CV, så er det viktig at begge dokument er renset for eventuelle skrivefeil.

7. Yes! Innkalt til intervju, hva gjør jeg nå?

Sett deg godt inn i fakta om bedriften. Forbered deg skikkelig, tenk igjennom mulige spørsmål. Bruk gjerne en venn, kollega, samboer, kone eller mann som sparringspartner. Det er greit å ha øvd seg litt i forkant og tenkt ut hva som bør sies. Kroppsspråk og førsteinntrykk er viktig – min gode kollega Jan henviser ofte til «15 sekunders-regelen». Husk den!

Kle deg etter forholdene (velstelt, men ikke overkill) og vær deg selv!

8. Jeg fikk jobben! Hva må med i kontrakten?

I kontrakten skal arbeidsted være klart definert, tittel og arbeidstid. Om det er prøvetid og eventuelt hvor lenge. Hvor lang er oppsigelsestiden? Ferietid er viktig å få med. Lønn må spesifiseres. Er lønn inkludert eller eksklusiv ferie? Kan man forvente overtidsbetaling, eller er det inkludert i lønn? Har bedriften en bonusordning, og hvilken uttelling kan du forvente i forhold til den? Hva slags pensjonsordning er det på bedriften?

Er det mulighet for hjemmekontor, fleksitid og avspasering? Eventuelle frynsegoder bedriften tilbyr må spesifiseres. Er det kollektive avtaler som vil berøre deg? En kontrakt kan også inneholde konkurranseklausuler.

Jeg vil her vise til arbeidsmiljølovens § 14- 5 og § 14- 6 som gjelder krav om skriftlig arbeidskontrakt og innhold.

Og hvis du lurer på noe i forhold til kontrakten, så kan det være lurt å få en vurdering av forbundet. Industri Energi har bistått mange medlemmer i slike sammenhenger.

9. Industri Energi tilbyr eget jobbsøkerkurs for arbeidsledige

I februar vil Industri Energi også tilby kurs i jobbsøking for arbeidsledige på Kompetansesenteret i Stavanger. Sten Ove Jensen vil i samarbeid med Petter Hoff fra Tredjepart AS arrangere disse kursene.

Og i tilknytning til våre nye flotte kontorlokaler, i Badehusgata, i Stavanger er det en hyggelig samlingsplass for studenter, jobbsøkere og andre. Her vil man ha tilgang til data, kunne treffe andre i tilsvarende situasjon, utveksle erfaringer og kunne få råd og tips fra oss i forbundet.

10. Husk at medlemmer får refundert 25 prosent av studieavgiften på BI, og kan søke stipend

Trenger du faglig påfyll for å komme deg videre karrieremessig? Kunne BI være noe for deg? BI har et bredt studietilbud. Her er det mange muligheter. Som Industri Energi-medlem, får du refundert 25 prosent av studieavgiften.

I tillegg, enten du velger å gå på BI eller et annet studiested, kan du som medlem søke stipend på inntil 17.000 kroner i året.

Les mer om disse ordningene i denne artikkelen.

 

Håper du her har funnet noen nyttige tips. Lykke til!

 

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Hilde Hermansen

HildeHermansen

Hilde Hermansen har som spesialområde å bistå våre medlemmer innen administrative, ledende og tekniske stillinger, samt individuelt avlønning.
Flere artikler avHilde