Solidaritet har gjort underverker for Norge og verden

4. oktober 2016

Solidaritet i praksis har gjort underverker for oss i Norge gjennom historien. I dag er det viktigere enn noensinne å vise solidaritet også til våre medsøstre og medbrødre i en urettferdig verden, blogger Jan Godfrey, som inntil nylig var leder av studentutvalget i Industri Energi.

Få innleggene mine rett i innboksen.

Vi har opplevd rystende bilder av flyktninger fra Syria som har druknet og blitt skylt i land på de greske øyer, også små barn. Barn dekket av støv i ambulanser, og babyer dratt ut av ruiner. Det har utløst en sterk solidaritet og medfølelse, og vanlige folk gjør det de kan for å hjelpe.

Det kan være nyttig å kjenne historien. En av de store seirene i norsk fagbevegelse er verkstedoverenskomsten fra 1907. En nasjonal tariffavtale som skulle regulere arbeid og lønn uansett hvor man arbeidet i landet. Det som var viktig med avtalen var å få slått fast at arbeid er like mye verdt om det blir gjennomført i Stavanger, Oslo, Sauda eller Hammerfest. Dette var viktig for å unngå at bedriftseiere kunne true med å flytte bedriften til en annen by. Lik lønn for likt arbeid samme hvor du bodde. Det var solidaritet i Norge, og arbeidere over hele landet sto sammen.

Internasjonal solidaritet

En viktig seier for internasjonalt solidaritet, som er mindre kjent, kom allerede i 1905. Da Norge ville løsrive seg fra Sverige, jublet ikke borgerskap og adel i Sverige. Den svenske kongen ville sende hæren mot grensene for å presse Norge til å forbli i unionen. Det sa det svenske LO et kraftfullt nei til. De pekte på at det norske folket selv måtte få lov å velge, og hvis kongen ville bruke militærmakt, ville de gå ut i generalstreik. Solidaritet ga oss muligheten å bryte ut og bestemme vår egen framtid.

Mitt forbund, Industri Energi, har alltid hatt et sterkt engasjement for internasjonalt solidaritetsarbeid. Jeg er stolt av å være medlem av en organisasjon hvor 3 prosent av inntektene går til dette. Vi har og har hatt prosjekter og samarbeid med fagbevegelsen i land som Nigeria, Columbia, Sudan, Ghana og Serbia. For å nevne noen få. Vi setter i gang prosjekter for å hjelpe til å bygge opp deres organisasjoner så de kan stå på egne bein.

Vi arbeider sammen med myndigheter for å lære dem å forvalte naturressursene på en smartere måte. I tillegg gir vi sterk støtte til kampen for uavhengighet for Vest-Sahara og Palestina. Industri Energi støtter også Norsk Folkehjelps arbeid over hele verden, og mange andre faglige og humanitære organisasjoner.

Fare for liv og helse

Vi har en egen stiftelse som deler ut Arthur Svenssons prisen hvert år til den som har utmerket seg i arbeidet med faglige rettigheter. Fjorårets vinner, Mahdi Abu Dheeb, leder av fagforeningen for lærere i Bahrain, har nettopp blitt sluppet ut av fengsel. Helsen hans ble kraftig forverret blant annet på grunn av tortur. Han ble fengslet for å stå i spissen for å streike for bedre lønns- og arbeidsforhold. Dette er en selvfølge i vårt land, men andre steder i verden kan det betyr fare for liv og helse.

Industri Energi Student har nylig blitt medlem av SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonalt Hjelpefond) og ser fram til å samarbeide med dem. To av medlemmene i studentutvalget var nettopp med og forsøkte å komme inn i Vest-Sahara for å få oppmerksomhet rundt Marokkos okkupasjon.

I fjor bevilget forbundsstyret 500 000 kroner fordelt på Norsk Redningsselskap for å drive redningstjeneste og Norsk Folkehjelps humanitære arbeid for flyktninger. Vi kan ikke sitte stille og se på en av de største katastrofene i morderne tid uten å hjelpe. Det er vår plikt i solidaritet med dem som kjemper for en bedre framtid for seg og sine.

Hjelp til selvhjelp

Vi hører ofte stemmer fra høyresiden som sier at lønnsnivået er for høyt i landet, vi må gå ned i lønn for å bli konkurransekraftig. Men må vi det? Er det ikke bedre å jobbe for å løfte andre opp enn at vi skal bli dratt ned sammen?

Solidaritet handler om å stå sammen, for å gjøre det bedre for alle. Solidaritet er fremdeles nødvendig, om det gjelder flyktninger, okkuperte land, å bygge opp andre fagbevegelser eller samfunn. Vi fikk hjelp når vi trengte det, og i det lange løp er det hjelp til selvhjelp fordi vi er sterkere sammen. Det er det som er solidaritet i praksis.

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Jan g

JanGodfrey

Jan Godfrey har vært leder av Industri Energi Student. Han jobber i dag som markedsfører i forbundets organisasjonsavdeling.
Flere artikler avJan