Eks-mannen min truer med å melde meg til barnevernet – hva gjør jeg?

15. november 2016

Et samlivsbrudd kan være svært tøft, og samarbeid om felles barn kan da ofte bli vanskelig. Advokat Kirsten Lund i Min Advokat skriver om rettigheter du bør være oppmerksom på i slike saker.

Kirsten Lund
Advokat Kirsten Lund

Få innleggene mine rett i innboksen

Saken: Jeg (Anita) og Per har to barn sammen. Da vi flyttet fra hverandre for to år siden, avtalte vi at barna som nå er tre og fem år gamle skulle bo fast hos meg. Per har samvær annenhver helg.

 Per har flere ganger uttrykt sin misnøye til meg. Han mener at barna ikke har rent nok tøy. Han klager også på at barna har usunn matpakke. Per sender stadig SMS til meg om at han skal gå til barnevernet. Han skriver at barnevernet kan bestemme at barna skal flytte inn og bo fast hos ham, noe han har påpekt overfor meg flere ganger.

Barnebidrag

Jeg tror han truer slik at han skal slippe å betale barnebidrag. Jeg blir nervøs av denne situasjonen. Det går ut over nattesøvnen og ny jobb som jeg trives veldig godt i.

Svar: En advokat kan gi deg tips om hvordan du bør gå fram i en slik situasjon.

 

Spørsmål: Kan barnevernet ta barna fra meg og flytte dem til Per?

Svar: Per kan ikke bare be barnevernet om at barna skal flytte til han. Dersom barnevernet mottar en såkalt bekymringsmelding, plikter de å sjekke ut om det virkelig er grunn til å sette inn noen tiltak. Det kalles hjelpetiltak. Det kan for eksempel være råd og veiledning, stønad til SFO og andre relevante tiltak.

Hvis Per mener at barna vil ha det bedre hos han, må han begjære såkalt mekling hos familievernkontoret. Dere blir begge to innkalt til en mekler. Der kan dere få syv timer rådgivning for å nå fram til en avtale. Avtalen kan handle om hvor barna skal bo fast, og samvær for forelderen som barna ikke bor sammen med.

Mer info om mekling og foreldresamarbeid finner du her: www.bufdir.no/Familie/mekling/

Meklingsattest

Etter endt mekling blir det utstedt en meklingsattest. Dersom en av foreldrene ønsker å bringe saken inn for retten, må det gjøres innen seks måneder etter at meklingsattesten ble datert. Dersom det er aktuelt å gå til retten, kan det være greit å la seg bistå av advokat. Dette blir da en sak mellom deg og Per. Barnevernet er ikke part i en sak mellom foreldrene. Utgifter til advokat kan dekkes gjennom ditt medlemskap hos Industri Energi eller du kan ha rett på fri rettshjelp. Fri rettshjelp kommer an på inntekt og formue.

Taushetsplikt

Mange foreldre som ikke bor sammen sliter med dårlig kommunikasjon. Dette kan være vanskelig å holde skjult ovenfor barna. Barn er lojale. Det er derfor viktig å ikke be om bekreftelse, eventuelt diskutere hvordan den andre forelderen er med barna. Bruk heller en nøytral person til å rådføre seg med. Og husk: Advokater og andre yrkesgrupper har taushetsplikt. Det har ikke naboen eller kameraten din som du er god venn med i dag, men kanskje ikke i morgen!

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Kirsten Lund

KirstenLund – Min Advokat

Advokat Kirsten Lund tok eksamen i 1993 og har bred erfaring. I Min Advokat er hun med i gruppen som spesialiserer seg innen familie, arv-, og barnerett.
Flere artikler avKirsten