Fagforeningene i Somalia trenger vår støtte

25. november 2016

I mange land er det farlig å drive med fagforeningsarbeid. Hvert år kan det internasjonale LO, ITUC, fortelle om drap på tillitsvalgte, fengslinger, tortur og trakassering fra både myndigheter og arbeidsgivere. Et av de farligste landene er Somalia.

Espen Løken
Sekretariatssjef Espen Løken i Industri Energi

Få innleggene mine rett i innboksen

29. desember i fjor ble Omar Faruk forsøkt skutt av tre menn. Omar er generalsekretær for Somalias LO, FESTU (Federation of Somali Trade Unions). Angrepet skjedde rett utenfor FESTUs kontorer. Omar klarte å komme seg uskadd unna, men livvakten hans og to forbipasserende ble alvorlig såret.

Angripes igjen og igjen

Dette var ikke første gang fagorganisasjonen i Somalia ble angrepet. De lever i en brutal virkelighet som er preget av interne kriger og motsetninger. Dette kom blant annet til uttrykk i september 2013. Ansatte i FESTU oppdaget en bombe ved inngangen til kontoret samme dag det skulle være møte der med alle medlemsforbundene.

På tross av angrepene fortsetter modige tillitsvalgte arbeidet med å organisere arbeidere innenfor det som finnes av formell økonomi. Storparten av innbyggerne jobber i uformell sektor eller er nomader som lever av kvegdrift. De lever i stor fattigdom. Men landet har ressurser. Ikke minst er det antatt at det er store reserver av olje og gass både på land og til havs.

De store oljeselskapene er tilbake

Selskaper som Shell, Amoco, ENI, Total og Conoco deltok i et oljerush fram til rundt 1990, men trakk seg så ut på grunn av den farlige situasjonen i landet. Nå er det roligere i en del områder, og i 2012 begynte oljeselskapene å komme tilbake. Mange internasjonale selskaper som alltid leter etter nye reserver, er på plass. Shell, Exxon, ENI, ConocoPhillips, Chevron og BP er alle med i jakten på reservene.

Ettertraktede jobber – men elendige arbeidsforhold

Jobbene i oljesektoren er ettertraktet. Det er ikke mye ordentlig arbeid å få ellers. De somaliske oljearbeiderne har arbeidsforhold som er langt unna norsk virkelighet. De angripes av bevæpnede militser. Oljeselskapene utnytter den vanskelige situasjonen ved å bare gi arbeiderne korttidskontrakter eller leier dem inn via underentrepenører. Tre av fire arbeidere har ikke arbeidsavtaler, HMS-standarder ignoreres og boforholdene er elendige. Selskapene motarbeider også forsøk på fagorganisering. Arbeiderne vet at hvis de klager, er de lette å erstatte. Uten fagforeninger stiller arbeiderne svakt.

Oljearbeiderne organiserer seg

stiftelseskongress-1
Bilde fra stiftelseskongressen i Somalia 13-14. desember 2015.

I dette klimaet har FESTU jobbet med å organisere arbeiderne. I begynnelsen av 2015 hadde organisasjonen klart å få 1.423 arbeidere til å skrive under på at de ønsket å ha et oljearbeiderforbund. Men FESTU manglet pengene som trengtes for å komme seg videre. Her kommer Industri Energi inn. Vi har lange tradisjoner for å støtte organisering og bygging av fagforeninger i andre land, tradisjoner vi skal være stolte av.

I fjor bevilget forbundet derfor 200.000 kroner til arbeidet med å etablere et oljearbeiderforbund i Somalia. Det gjorde det mulig å samle oljearbeiderne til regionale møter der de kunne velge delegater til et stiftelsesmøte av et nytt forbund, og i neste omgang avholde stiftelsesmøte.

13-14. desember i fjor ble Somali Union of Petroleum & Gas Workers (SUPEGW) stiftet, med blant annet den somaliske oljeministeren til stede som gjest. 97 delegater møtte fra ulike regioner. Nesten halvparten av dem var kvinner. I høst ble forbundet tatt opp som medlem i vår globale fagorganisasjon IndustriALL som samler industri- og energiarbeidere fra hele verden.

Fortsatt langt fram

Det er langt igjen før det finnes ordnede arbeidsforhold i oljesektoren i Somalia. Det er nå jobben for alvor begynner. Den foregår under vanskelige forhold. Myndighetene er fiendtlige. Oljeselskapene motarbeider enhver form for organisering. Og det er fortsatt krig i store deler av landet.

Forbundet trenger kontorlokaler. De må få kunnskap om faglige rettigheter, kollektive forhandlinger og hvordan organisere og drive fagforeninger. Her kan fagbevegelsen i land som Norge bidra både økonomisk og i form av kompetanseoppbygging.

Men de er på vei

forste-leder-mohamed-mohamud
Første leder av det somaliske oljearbeiderforbundet, Mohamed Mohamud.

Men de er på vei. Som forbundets første leder, Mohamed Mohamud, sa i sin takketale: «Now that I have the skills and I am part of a trade union, I feel confident in negotiating better wages and terms and conditions for work. Over the next weeks and months we are going to step up the campaign to give workers their voice». I april vil Mohamed være til stede på landsmøtet til Industri Energi som gjest sammen med representanter for mange andre søsterforbund vi samarbeider med.

Styrking av fagbevegelsen i andre land styrker også oss selv

Industri Energi samarbeider med søsterforbund i mange land, og vi driver solidaritetsarbeid i noen land. Tre prosent av våre kontingentinntekter går til dette arbeidet. Til sammen blir dette rundt seks millioner kroner i året. Pengene går til å styrke fagbevegelsen ved å støtte rekruttering, organisasjonsbygging og tillitsvalgtopplæring. Forbundet står også bak Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige rettigheter. Dette skal vi være stolte av.

Dette styrker også oss selv i det lange løp. Fagbevegelsen er internasjonal og vi jobber i globale bransjer. Vi trenger å bygge nettverk og motmakt på tvers av landegrenser. Sammen er vi sterke.

 

FAKTA OM SOMALIA

* Republikk i Øst-Afrika, mellom Adenbukta og Det indiske hav, på Afrikas horn.
* Landet har en befolkning på rundt 10 millioner innbyggere. Mesteparten er muslimer.
* Somalia er utsatt for tørke, noe som har ført til store sultkatastrofer.
* Det er blant de fattigste landene i verden.
* Landet styres av ulike fraksjoner i borgerkrigen som har herjet siden 1988. I 2012 ble det utnevnt en overgangsregjering, som ledes av president Hassan Sheikh Mohamud. Regjeringen er internasjonalt anerkjent og skal fungere inntil valg kan holdes.

(Kilde: Store norske leksikon)

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Espen Løken

EspenLøken

Espen Løken er daglig leder for Svenssonstiftelsen og har vært sekretariatssjef i Industri Energi i ti år.
Flere artikler avEspen