Arbeidere lider på grunn av oljeselskapet DNO

23. januar 2017

Vi liker å tro at norske selskaper har etiske verdier som gjør at de oppfører seg ordentlig overfor sine ansatte. Her hjemme gjør de som regel det. Men ikke alltid i utlandet. Oljeselskapet DNO er en av verstingene, skriver Espen Løken.

Espen Løken
Sekretariatssjef Espen Løken i Industri Energi

Få alle mine innlegg rett i innboksen

Jemen er et land vi hører lite om i Norge. Landet er herjet av borgerkrig, der nabolandet Saudi-Arabia er sterkt engasjert. Men landet har store oljeressurser. Oljeselskapet DNO har spesialisert seg på å operere i konfliktområder og såkalte «mislykkede stater» («failed states») der de fleste oljeselskaper holder seg unna fordi det er for utrygt. DNO har hatt aktivitet i Jemen i mange år. Og det har de tjent gode penger på.

Bryter rettigheter og avtaler

Men for ett og et halvt år siden trakk selskapet seg ut. De brydde seg ikke med å informere de ansatte først eller diskutere saken med fagforeningen. Ansatte ble sparket via sms og e-post. Så pakket selskapet sakene sine og dro. Tilbake satt de ansatte – uten jobb og lønn i et krigsherjet land uten effektive myndigheter eller fungerende velferdsordninger.

Da DNO fikk lisens til å operere, skrev de under på en del konsesjonsbetingelser. Blant annet skrev de under på at ansatte skulle motta lønn så lenge selskapet eide lisensene. Dette brydde de seg ikke om da de trakk seg ut. Arbeiderne fikk tilbud om en ynkelig sluttpakke, noe bare de aller mest desperate aksepterte.

Skylder mange millioner kroner

Domstolen i Jemen dømte selskapet i fjor høst til å etterbetale arbeiderne lønn for 1,5 år. Det ignorerte DNO. Domstolen har også besluttet å ta beslag i DNOs eiendeler. Heller ikke det brydde DNO seg om. De har jo ikke eiendeler igjen å snakke om. Selskapet trenerer og trenerer, appellerer og appellerer. I mens sitter arbeiderne uten jobb og penger.

Industri Energi og IndustriALL har engasjert seg. Vi har hatt møter med DNO og noen av aksjonærene, uten at det har hjulpet hittil. Blant aksjonærene er DNB, Statoils Pensjonsfond og KLP.

Hundrevis lider

Walids kopp
Koppen fra DNO

De 175 arbeiderne og deres familier har det ekstremt vanskelig. Vi får både takknemlige hilsener og rapporter som forteller om vanskelighetene; de ikke har penger til mat og at de ikke har penger til å la barna gå på skolen. Dette er penger DNO skulle betalt.

Dette er en av historiene:

Walid: «Tilgangen på mat og medisiner blir stadig dårligere. De ansatte, familiene og barna våre lider. Vi ønsker en rask løsning på dette. DNO har brutt rettighetene til de ansatte, som har stått på for dem siden produksjonen ble startet og fram til øyeblikket selskapet forlot landet. Det er nødvendig med press fra mediene på DNO i denne saken. Siden starten av krigen har det ikke vært elektrisk strøm i Jemen. I stedet har folk vært avhengig av solenergi. Kostnadene på olje og gass stiger. Barna våre går på skolen, men vi klarer ikke å betale regningene for det. Vi er tvunget til å ta opp gjeld fram til vi får de livsviktige pengene for å ta vare på våre familier. Den nåværende situasjonen gjør livet veldig vanskelig.

I dag laget min datter en kopp te til meg. Hun serverte den i en kopp som vi hadde fått av DNO for lenge siden. Samtidig ga hun meg en lapp fra skolen der de spurte om hvor pengene ble av.

Jeg svarte: ­– Kjære, vi har ikke mer penger. Faren din er arbeidsledig og ikke lenger en arbeider.

Hun ble trist og jeg sa ikke mer».

Du kan hjelpe!

Vi har ingen forståelse for at et norsk selskap oppfører seg slik, og vi vil fortsette å presse dem til å gjøre opp for seg! Du kan også bidra i dette arbeidet. Tidligere i januar startet vi sammen med IndustriALL en LabourStart-kampanje rettet mot styreformannen og toppdirektøren. Til nå har nesten 7.000 personer vist sin støtte, og vi håper tallene fortsetter å vokse!  Du kan delta i kampanjen her. Vi ber deg oppfordre alle du kjenner til å delta! Sammen kan vi presse DNO!

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Espen Løken

EspenLøken

Espen Løken er daglig leder for Svenssonstiftelsen og har vært sekretariatssjef i Industri Energi i ti år.
Flere artikler avEspen