Diskriminering av kvinner på arbeidsplassen gjør meg forbannet!

8. mars 2017

Gratulerer så mye med kvinnedagen! Heldigvis går verden framover, men det er fortsatt mye å ta tak i for å bedre hverdagen til kvinner i Norge og i verden. Et sted å starte er på arbeidsplassen, mener leder av Industri Energi Ung, Maren Marie Wilhelmsen.

Maren Marie sort hvitt
Leder av Industri Energi Ung, Maren Marie Wilhelmsen

Få alle mine innlegg rett i innboksen

Om et par uker er det tid for et av våre ungdomskurs for kvinner i industrien. Kurset arrangeres for tredje år på rad og har vært en stor suksess. I løpet av tre dager skal vi kurse unge kvinner til å få mer bein i nesen, lære seg å ta ordet i forsamlinger og å gjenkjenne og håndtere hersketeknikker som typisk blir brukt mot kvinner. Det er ikke uten grunn at vi har et eget kurs for unge kvinner i Industri Energi. Vår medlemsmasse består stor sett av menn, og bare 23 prosent er kvinner. Vi organiserer dem som jobber i industrien, og her finnes det mye machokultur. Det kommer klart fram i de historiene vi får fortalt på kursene vi arrangerer og i samtaler med våre medlemmer.

Seksuell trakassering er ikke greit!

Unge kvinner sier til meg at de ønsker å stifte familie, men er redde for om det vil føre til at de ikke får forlenget kontrakten sin. Vi hører historier om seksuell trakassering på arbeidsplasser og seksualisert prat om de nye kvinnelige lærlingene. Dersom kvinner sier ifra om dette, får de til svar om at «mennene har jobbet lenge sammen og har utviklet en måte å prate på som er viktig for deres arbeidsmiljø». De får beskjed om at menns arbeidsmiljø er viktigere enn kvinnenes. Det er kanskje litt vanskelig å tro i 2017, men slik er det faktisk. Det gjør meg forbannet!

Vanskelig å si ifra

Flere kvinner vet ikke at de har blitt utsatt for hersketeknikker og seksuell trakassering før de lærer om det i ettertid. Det er som om de får seg en aha-opplevelse, og blir litt forundret over at de ikke gjorde noe den gangen det skjedde. At de ikke sa fra om at slike ting ikke er greit, og fikk satt på plass de som slengte med leppa.

Jeg har selv opplevd ubehagelige situasjoner, og det er ikke alltid like lett å si fra. En gang ble jeg klapset på rumpa av en mannlig tillitsvalgt med flere andre til stede. Jeg sørget for at han fikk passet sitt påskrevet. I etterkant takket han meg for at jeg sa ifra, og sa at han skjønte at han hadde gått over streken. Heldigvis hjelper det å si ifra. Jeg håper denne episoden gjør at han tenker seg om to ganger neste gang.

Flere kvinner i forbundet

Vi begynner sakte, men sikkert å få flere synlige kvinner i forbundet. For meg var det helt naturlig å ta rollen som leder av ungdomsutvalget i Industri Energi. Jeg hadde aldri noen tanke om at det ikke skulle fungere på grunn av at jeg er kvinne. Slik skal det heller ikke være. Vi trenger flere kvinnelige tillitsvalgte i vårt forbund, og jeg håper på at jeg og mine kvinnelige kollegaer kan være et forbilde og til inspirasjon for våre kvinnelige tillitsvalgte der ute.

Vi har fortsatt en machokultur å ta tak i. Vi har holdninger rundt om som vi må sette fokus på og som vi må jobbe med. Det må en holdningsendring til, og her må alle bidra; menn og kvinner, gamle og unge. Vi har en jobb å gjøre, ikke bare i våre egne rekker, men det er en bra plass å starte. Kvinnedagen er fortsatt en dag vi må markere, og jeg skal i alle fall gå bak fanene i toget fra Youngstorget i dag!

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Maren sort hvitt lite

Maren MarieWilhelmsen

Maren Marie Wilhelmsen er tidligere leder av Industri Energi Ungdom og gikk av på ungdomskonferansen 2017. Hun er utdannet laborant.
Flere artikler avMaren Marie