Viktige tips til deg som har fått sommerjobb!

6. juni 2017

Nå er det snart sommer og tusenvis av unge venter på å komme i gang med sommerjobben sin. For mange er dette deres første møte med arbeidslivet. Ikke alle kjenner sine rettigheter og de risikerer å bli dårlig behandlet. Følg mine råd og få en god jobberfaring i sommer.

Maren Marie sort hvitt
Maren Marie Wilhelmsen er leder av Industri Energi Ung.

Få alle mine innlegg rett i innboksen

Dette innlegget er også tilgjengelig på polsk

Selv om vi har et godt og organisert arbeidsliv i Norge er det ikke slik at alle arbeidsgivere gidder å følge loven eller inngåtte avtaler. Spesielt utsatt for dette er unge arbeidstakere med liten eller ingen erfaring i arbeidslivet. Mange av disse skal kanskje nettopp ut i jobb for første gang nå i sommer. Da er det ikke alltid like enkelt å vite hva man har krav på, og hva som ikke er greit.

Arbeidskontrakt og rettigheter

Har du skrevet under på arbeidskontrakt for sommerjobben din? Det må du få gjort før du begynner i jobben. Alle som er i jobb, uansett om det er en sommerjobb eller en fast jobb, skal ha en skriftlig arbeidskontrakt. Husk at du skal få tilstrekkelig opplæring i jobben du skal gjøre. Det er ikke slik at du skal bli satt til å gjøre arbeid du ikke har fått kunnskap om. Hvis du skulle jobbe mer enn planlagt, altså overtid, skal du også få kompensasjon for det. Da skal du ha overtidsbetalt. Du skal ikke jobbe gratis. En annen viktig ting er at du har krav på pauser. Jobber du over 5,5 time har du krav på minst én pause. Dersom arbeidsdagen din er på 8 timer, skal pausene til sammen være minst 30 min.

Dette er noe av det som skal være med i en arbeidskontrakt:

  • Hvem som er arbeidstaker
  • Hvem som er arbeidsgiver
  • Arbeidsplass
  • Beskrivelse av arbeidet
  • Arbeidsforholdets lengde
  • Arbeidstid
  • Lønn
  • Oppsigelsestid

Det er viktig at det kommer fram hvem som er arbeidsgiver, slik at du vet hvem som skal betale lønna di og har ansvar for deg når du er på jobb. Det må også stå noe om hvor du skal arbeide og hvilken jobb du skal gjøre. Det er smart, for da kan du ikke bare plutselig bli flyttet til en annen arbeidsplass og få helt andre oppgaver.

LOs sommerpatrulje passer på

Hvert år dukker LOs sommerpatrulje opp rundt om i hele landet. Unge tillitsvalgte besøker flere tusen bedrifter for å sjekke hvordan unge arbeidstakere har det på jobb. Sommerpatruljen sprer informasjon om rettigheter i arbeidslivet til ungdom, lærlinger og sommervikarer, men også til arbeidsgivere. De vanligste bruddene som går igjen, er manglende eller mangelfulle arbeidskontrakter og brudd på overtids- og pausebestemmelser.  I fjor sommer avdekket sommerpatruljen 3.670 brudd på lover og regler på de over 6.200 besøkte bedriftene. Av disse bedriftene ble det funnet brudd hos 36,5 prosent.

LOs sommerpatrulje har også en egen telefon det går an å ringe til hvis man lurer på noe.

Skal du ut i arbeidslivet, er det lurt av deg å organisere deg. I Industri Energi har vi plass til elever og studenter også. Er du student, koster det bare 10 kroner i måneden å være medlem. Dersom du er elev på videregående, er det gratis! Det er lurt å ha oss i ryggen om du skulle trenge hjelp på jobben.

Derfor:

Vær obs på dine rettigheter når det kommer til lønn, overtid og pauser. Sørg for at du har en skriftlig arbeidskontrakt før du begynner på jobb. Organiser deg i et forbund i LO. Har du spørsmål om noe knyttet til din sommerjobb, er det bare å ta kontakt med LOs sommerpatrulje på telefon 810 01 999. Den er åpen hele sommeren. Lykke til i sommerjobben!

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Maren sort hvitt lite

Maren MarieWilhelmsen

Maren Marie Wilhelmsen er tidligere leder av Industri Energi Ungdom og gikk av på ungdomskonferansen 2017. Hun er utdannet laborant.
Flere artikler avMaren Marie