En arbeidsplass kan ikke bare måles i penger

24. juli 2017

Det verste med å gå hjemme og være arbeidsledig var faktisk ikke frafallet av inntekt. Enda verre var savnet etter å ha kolleger og en arbeidsplass å høre til.

IMG_3107
Cathrine Henriksen Jørgensen jobber ved medlemsservice i Industri Energi

Få alle mine innlegg rett i innboksen

De siste par årene har arbeidsledigheten steget kraftig i Norge, ikke minst på grunn av oljeprisfallet. Det er stor uenighet om tallene, men faktum er at mange står uten jobb på både kortere og lengre sikt. Når en først havner i en slik situasjon, er det godt å vite at det finnes et sikkerhetsnett som tar imot oss. Dagpenger i opptil to år er en god hjelp til å holde hjulene i gang når den vanlige inntekten uteblir. Verre er det med all tiden som plutselig er til overs i løpet av dagen. For tro det eller ei; å være uten jobb er ikke det samme som å ha endeløst med fritid. Å være arbeidsledig er faktisk en fulltidsjobb.

Oi, har ingen bruk for meg?

I 2015 var turen kommet til meg. Jeg fikk beskjed om at jeg var overflødig i jobben jeg hadde hatt i 29 år. Jeg ville ha jobb ut året, og så var det slutt. Allerede da begynte jeg å søke etter ny jobb, men det ble mye vanskeligere enn jeg hadde forestilt meg.

Etter hvert begynte den nye tilværelsen som arbeidsledig. Jeg brukte dagene så godt jeg kunne og ble sittende hjemme for å skrive søknader og lete på nettet etter jobber som var interessante. Etter en måneds tid med lite napp og mange «takk for søknaden» og «lykke til videre» begynte humøret å dale. Oi, er det ingen som har bruk for meg?

«Hvor jobber du, da?»

I tiden som arbeidsledig kom det mange tunge tanker som ikke var helt greie. Jeg kunne kikke ut av vinduet og tenke: «Å, der står dere på bussholdeplassen og skal på jobb, mens ingen har bruk for meg.» Jeg syntes det var vanskelig å møte på gamle kjente og tidligere kolleger. Da kommer jo som oftest spørsmålet opp: «hva jobber du med for tiden da?» Og jeg måtte svare at «nei, jeg er fremdeles uten jobb, jeg». De tenker ikke på eller vet ikke hva slike spørsmål gjør med dem som ikke er i jobb. Det høres gjerne fint ut å være hjemme hele tiden og bare ha «fri», men andre ser ikke det stresset og følelsen du sitter med som arbeidsledig. Det kjennes tungt når du så sterkt ønsker å komme i jobb. Derfor ble det på et tidspunkt til at jeg kun holdt meg til de jeg kjente godt, for de visste om min situasjon og jeg slapp å forklare.

Savnet kolleger og arbeidsplass

Vi fikk sluttpakke fra bedriften, så det var ikke mangel på inntekt som var det verste med å gå arbeidsledig. Å ikke ha kolleger å snakke med hver dag, det å ikke føle seg som en del av et fellesskap, var det aller tyngste. Det er begrenset hvor mye klesvask og hvor mange ganger du skal støvsuge eller vaske gulvet. Og det begrenser seg hvor mye hunden din «gidder» å snakke tilbake til deg.

Senere deltok jeg på Industri Energis jobbsøkerkurs. Det ga meg noe av gnisten tilbake. Så skrev jeg en åpen søknad til flere skoler i distriktet, og jippi, jeg fikk et vikariat på noen timer ved en skole. Og ja, det var godt å få andre voksne å snakke med. Etter det fant jeg en stilling hos Industri Energi (medlemsservice) og gjett om jeg ble superfornøyd da jeg ble tilbudt jobben. Jeg er veldig glad for å få kolleger og en jobb å gå til, hvor jeg føler at jeg gjør en nytte.

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Cathrine Henriksen Jørgensen

CathrineHenriksen Jørgensen

Cathrine Henriksen Jørgensen jobber ved medlemsservice i Industri Energi. Hun har lang erfaring som tillitsvalgt.
Flere artikler avCathrine