Barnet vårt skal begynne på skolen, men min eks nekter at jeg blir med på første skoledag – hva gjør jeg?

17. august 2017

Første skoledag nærmer seg for mange spente fem- og seksåringer. Flere av dem har skilte foreldre som ellers sliter med å samarbeide. Men prøv å ikke la dette gå utover barnet på en så viktig dag. Gjør deres beste for at barnet får en god start!

Kirsten Lund
Advokat Kirsten Lund

Få alle mine innlegg rett i innboksen

Slik lyder det gjerne når vi advokater får spørsmål om skolestart etter et samlivsbrudd:

Jeg har en datter som bor fast hos mor. Det har hun gjort siden vi flyttet fra hverandre da barnet var tre år. Vi har felles foreldreansvar. Jeg har samvær med datteren min annenhver helg og i ferier. Vi bor ca. 10 mil fra hverandre. Moren informerer meg ikke om hva som skjer i vår datters hverdag som for eksempel besøk hos lege, tannlege, barnehage. Jeg blir ikke informert om aktiviteter, møter og annet i barnehagen hvor barnet har gått siden hun var to år gammel. Barnets mor vil ha minst mulig med meg å gjøre.

Nå skal datteren vår begynne på skolen og jeg har veldig lyst til å være med første skoledag. Jeg tenker at dette er en stor dag både for barnet vårt og meg selv.

Hva bør jeg gjøre?

Hva er det beste for barnet?

Svar: Jussen kan ikke løse alle disse problemene for deg. Dersom den ene forelderen ønsker at den andre ikke skal møte opp i enkelte sammenhenger, så må det foreligge besøksforbud.

Husk at barn er veldig lojale. De er like glad i begge sine foreldre. Det er viktig å ikke si noe negativt om den andre forelderen til barnet. Derfor er det ikke alltid lurt å spørre barnet. Generelt vil nok det beste være om foreldrene blir enige seg imellom uten å involvere barna i en slik diskusjon.

Bruk gjerne Familievernkontorene. De kan gi dere gode råd i en slik situasjon. Les mer om deres tilbud på www.bufdir.no

Be om informasjon selv

Foreldre som har del i foreldreansvaret, har full rett på å få vite opplysninger om barnet hva gjelder skole, helse, med mer. Ikke forvent at mor skal gi deg informasjon. Vær aktiv! Si ifra til skolen selv at du vil bli informert på lik linje med mor til datteren din. Gå på foreldremøter og utviklingssamtaler. Er det vanskelig å møte opp på utviklingssamtaler sammen med den andre forelderen, kan du høre om det er mulig å få til separate møter.

Bli med i familiegruppe!

I løpet av skoleåret holdes det også en rekke fellesaktiviteter som er avhengig av at foreldre stiller opp. Mange skoler tar initiativ til såkalte familiegrupper på første foreldremøte i første klasse. Det vil si at foreldrene blir delt inn i grupper og foreldrene til hvert barn har ansvar for å finne på en aktivitet for sin gruppe. Det som ofte skjer, er at barna i hver gruppe inviteres hjem til barnet etter skoletid. I forbindelse med henting av barna inviteres foreldrene til «vertsfamilien» for å bli bedre kjent. Det kan være en stor verdi for barna at begge foreldrene deltar.

Slike familiegrupper arrangeres ofte til og med 4.trinn. Familiegrupper bidrar til at dere blir bedre kjent med de andre foreldrene i klassen. Denne kontakten er viktig fordi den senker terskelen for mer kontakt under barnas oppvekst. Dersom det oppstår situasjoner med barna, er det enklere å ta kontakt når man allerede kjenner hverandre.

Lykke til med skolestart!

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg

Kirsten Lund

KirstenLund – Min Advokat

Advokat Kirsten Lund tok eksamen i 1993 og har bred erfaring. I Min Advokat er hun med i gruppen som spesialiserer seg innen familie, arv-, og barnerett.
Flere artikler avKirsten