Trenger du vaksinepass?

16. februar 2021

Blir sommeren reddet av et vaksinepass og må man ha det for å kunne få bord på restauranten. Uenigheten er stor i Europa og det kan bli spennende fremover, skriver lederen på Industri Energis europakontor, Geir Seljeseth.

pass

Hvis vi vil reise ut i sommer så er det mye som skal på plass. Ikke nok med at vi må reise med de nye norske passene som har en farge som minner om en Poco Loco-skjorte på 80-tallet, men det kan komme nye dokumenter vil må tilegne oss.

Det er delte meninger i Europa om hva som er best nå. Turistavhengige land som Hellas og Spania har tatt til orde for å innføre et vaksinepass. Et fysisk eller digitalt dokument som kan fortelle at du er ferdig vaksinert. Det vil kunne gi lettelser i reiserestriksjoner som gjør at sommerferien 2021 kan berges. Igjen skal turistene kunne besøke Akropolis i Athen eller rusle langs La Rambla i Barcelona, er det inderlige håpet fra myndighetene i de store turistlandene.

I store land som Tyskland og Frankrike er man betraktelig mer skeptisk. Den franske helseministeren Olivier Veran tør ikke slå fast at vaksine i seg selv stopper smitte. Spørsmålet han bringer til torgs er om vaksinen bare stopper at du blir syk, men ikke hindrer deg i å dra med deg smitten til andre. I Tyskland er man skeptisk til at det er rettferdig å lette på hindringene for de som er vaksinert mens vi skal beholde dem for de som ikke har rykket langt nok frem i køen.

Samtidig mener tyske myndigheter at de vanskelig kan hindre private aktører å kreve et vaksinepass. De mener at man kan ikke hindre at private aktører krever et vaksinepass for å kunne bestille bord på restaurant. Det vil nok for mange bli sett på som dypt problematisk, selv om mange vil kunne glede seg over at de slipper å havne i diskusjon med vaksinemotstandere over pilsen.

WHO har allerede i dag et slags vaksinepass. Dette brukes i forbindelse med de som skal inn i vanskelige områder på kloden for å se at de er vaksinert i tråd med internasjonale reguleringer. Det er lite som tyder på at det er kapasitet til å sette dette i produksjon i den skala man måtte gjøre hvis store deler av befolkningen i Europa eller resten av verden skulle ønske det. Mye tyder på at WHO har mer enn nok å gjøre under pandemien slik at å bruke kreftene sine på å berge ferien til de mest velstående på kloden, vil kunne bli dårlig tatt i mot.

Flyselskapenes sammenslutning IATA har også ønsket et eget vaksinepass-system. I likhet med Island, Sverige og Danmark så leker de med tanken om en digital løsning som skal kunne bevitne at du er vaksinert på en skikkelig måte. Alle våre naboland ønsker løsningen på plass før sankthansaften. Mange i næringsliv og reiseliv ønsker ordningen på plass, men det er også flere og flere som er skeptiske.

Spørsmålet er om man i så tilfelle skal starte å vri vaksinestrategien slik at de som har et reisebehov skal kunne komme rykke frem i køen. Skal vaksinepasset gi deg tilgang til bare flyreiser, eller også til å delta på store møter, gå på restaurant eller være ellevill og gå på en skikkelig storkonsert i Hyde Park.

Hva med de som ikke trenger å ta en vaksine? De som ikke er utsatt? Og hvordan skal du ta høyde for de som allerede har hatt korona. I alle fall en av variantene. Vil du da være å betrakte like trygg som en vaksinert?

Spørsmålene er mange og erfaringene fra de siste knappe året er ikke bare av det gode. Vi har sett at det har vært mulig å kjøpe seg negative kronatester i flere land innen EU. Det vil i seg selv skape skepsis til om et vaksinepass skal kunne være til å stole på. Norske myndigheter vrir seg enn så lenge, men det kan fort vise se vanskelig å stå igjen som de eneste som ikke vil.

EU kommisjonen er allerede under hardt skyts for måten de har håndtert utrullingen av vaksiner og diskusjonen i ettertid. Det er lite som tyder på at det er tillit til at de skal kunne rulle ut et vaksinepass man kan stole på. Da er nok metoden til presidenten i Det Europeiske Råd, belgieren Charles Michel, lett å forstå. Han tror det kunne bli mye frustrasjon blant de som ikke har fått vaksine enda og at man fort kan skape et inntrykk av at vaksinen er obligatorisk. Da er det best å vente med hele diskusjonen. Det kan være besnærende men lite effektivt hvis noen har vaksinepassene sine på plass før ferien. Da kan det bli deilig å være dansk i Hellas.

For Alle er Industri Energis nytte- og meningsblogg. Ytringene er personlige, og reflekterer ikke nødvendigvis Industri Energi sitt standpunkt på de ulike områdene.

Se hva Industri Energi kan tilby deg