100 ansatte permitteres til 2. januar ved REC Solar Fiskaa i Kristiansand

Dramatisk: REC Solar har permitterte både på Fiskaa (100 ansatte) i Kristiansand og Herøya (65 ansatte).
Dramatisk: REC Solar har permitterte både på Fiskaa (100 ansatte) i Kristiansand og Herøya (65 ansatte).

onsdag 26. juni 2019

-Det er klart at det er en brutal beskjed å få for våre ansatte som permitteres frem til 2. januar. Vi må bare håpe markedet snur igjen innen den tid, sier leder av Fiskaa Verks Arbeiderforening Industri Energi, Jarl Andreas Valand.

Det var på et allmøte onsdag 26. juni de ansatte fikk de nedslående informasjonen fra ledelsen ved bedriften.

-Jeg kan ikke si at det kom veldig overraskende på meg. REC Solar Fiskaa har slitt med å tjene penger i et marked hvor prisene stadig har gått nedover. Det har ført til at man ikke tjener penger til tross for stadige effektiviseringer. Spesielt har det sviktet i det kinesiske markedet, sier Valand.

Det er 185 ansatte ved anlegget på Fiskaa. De ansatte som ikke blir berørt av permitteringene skal arbeide med prosjekter for å bedre lønnsomheten. Operatører som smelter metall blir heller ikke permitter, og skal fortsette arbeidet videre i produksjonen.

De ansatte i REC-konsernet er rammet hardt av markedssvikt. I mars ble 65 ansatte permittert i 26 uker ved REC Herøya.

-Det er tungt for alle som arbeider i REC for tiden. Vi har arbeidet steinhardt for å holde hodet over vannet, men nå må vi foreløpig konstatere at permitteringer ikke er noen vei utenom. Jeg vil understreke at vi har vært i god dialog med ledelsen, og har forståelse for situasjonen, sier Jarl Andreas Valand.

Til Fædrelandsvennen sier verksdirektør David Verdu at han har tro på fremtiden.

-Markedet er i enorm vekst, og det vil det være i veldig mange år fremover. I slike vekstperioder blir det en overkapasitet, samtidig som prisene har falt mye mer enn forventet, sier han.

Han karakteriserer permitteringene som en «time out» frem til januar neste år.

-Jeg er hundre prosent sikker på å få de ansatte tilbake i jobb. Vi holder på med ganske store utviklingsprosjekter, og vil bruke 135 millioner kroner på investeringer for nettopp å være konkurransedyktig på pris. For å overleve må vi produsere billigere, sier Verdu.