1,75 kroner til tariffområder med 90 prosent industrilønn

torsdag 26. mars 2015

Lavlønnstillegget i årets tariffoppgjør mellom LO og NHO, også kalt mellomoppgjør, blir kroner 1,75 og gis til alle medlemmer på overenskomster med lønnsnivå opp til og med 90 prosent av industrilønn.

Det vil si overenskomster med gjennomsnittlig årslønn på 388.013 kroner eller mindre. Gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er 431.126 kroner.

For Industri Energi sine medlemmer gjelder dette vaskeri- og renserier og glass og keramiske bedrifter. Møbeloverenskomsten, som har et gjennomsnittlig lønnsnivå på 90,1 prosent av industrilønn, omfattes ikke av lavlønnstillegget. Det gis ingen generelle tillegg ut over lavlønnstillegget.

Bør gis på bedriftsnivå

Kjøpekraftforbedring for alle

– Dette er det som var mulig å få ut. Skulle vi tatt ut tillegget som et generelt tillegg isteden for som lavlønnstillegg, ville dette ha utgjort 25 øre per time. I gjennomsnitt vil imidlertid årets mellomoppgjør gi en kjøpekraftforbedring for alle tilsvarende 0,6 prosent, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi, som også satt i LOs forhandlingsutvalg.

Vask og rens utelatt lokale forhandlinger

Rammen for oppgjøret er på 2,7 prosent. Det er 0,3 prosent lavere enn lønnsutviklingen i fjor. Det er denne som skal legges til grunn i de etterfølgende forbundsvise forhandlingene. Det eneste bransjeområdet i Industri Energi som ikke har lokalt mellomoppgjør er vaskeri og renseri.

– Det var denne retten vi streiket for i fjor, men som vi husker ble streiken i vask og rens stanset etter kun tre dager, sier Leif Sande.

Industri Energi reagerte meget sterkt på at Rikslønnsnemnda i desember kun tilgodeså vaskeri- og renseribransjen med et tillegg på 2 kroner timen. 190 vaskeriansatte organisert i LO-forbundet Industri Energi innledet streik fra fredag 5. september, etter at Norsk Industri ikke ville imøtekomme kravet om et varig lønnsløft for ansatte ved landets vaskeri og renseri.

Internasjonal lønnsvekst

Etter mange år med lønnsvekst utover det som mange av våre bransjer konkurrer med i utlandet, er tillegget i årets mellomoppgjør mer i tråd med internasjonal lønnsutvikling. Dette må ses på som et signal til både myndigheter og oljeselskap om at vi har vært villig til å ta vår del av problemene knyttet til lave oljepriser. Nå er det opp til selskapene å få opp aktiviteten, sier Sande.

Krever bedre permitteringsregler

Underveis er det også oppnådd enighet om et felles utspill om krav til endringer av permitteringsregelverket. Det er grunn til å regne med at dette vil bli tatt på alvor i regjeringen. I så fall er det et svært positivt resultat fra forhandlingene, understreker Leif Sande.