36 mister jobben når overskuddsbedrift legges ned i Høyanger

fredag 4. september 2020

Nyrstar legger ned produksjonen av resirkulert metall ved fabrikken i Høyanger. Dermed mister 36 ansatte jobben. – En trist dag for oss, sier Terje Ljotebø, tillitsvalgt i Industri Energi.

Terje Ljotebø
Tillitsvalgt ved Nyrstar, Terje Ljotebø. Foto: Privat

– Jeg har vært med siden oppstarten, og det blir 15 år i år. Det er klart det er tungt for de ansatte å miste jobben. Mange har etablert seg med hus og hjem og med barn på lokale skoler. Det er ikke lett å få ny jobb i Høyanger. Det så optimistisk ut med planene for åpning av den nye hallen til Hydro, men det ble utsatt på grunn av koronakrisen. Det ser dermed ut til at mulighetene er begrenset for å få jobb i Hydro også, sier Ljotebø.

Nyrstar har nederlandske eiere og ligger i næringsparken til Hydro i Høyanger. Fabrikken ble etablert i 2005, og ble kjøpt av Nyrstar i 2013. Av de 36 ansatte er 25 medlemmer i Industri Energi.

Regnskapstallene viser at bedriften gikk med et overskudd på 27 millioner kroner og hadde en omsetning på 103 millioner kroner i 2019.

– Det er paradoksalt at man vil avvikle fabrikken i Høyanger. Vi har aldri hatt et bedre resultat, og det er satt produksjonsrekorder hver uke. Nå håper vi at det kan komme inn nye eiere, men foreløpig har vi ikke fått signaler om at Nyrstar vil selge bedriften, sier Ljotebø.

De fleste har tre måneders oppsigelsestid. Råstoffet tar slutt i løpet av denne måneden, etter som Nyrstar i Nederland har sluttet å levere til fabrikken i Høyanger. Nedrigging av anlegget tar fatt etter den tid.

– Det blir spesielt og vemodig å demontere sin egen arbeidsplass, men vi skal stå rakrygget og gjøre en skikkelig jobb helt til siste slutt, sier Terje Ljotebø.

Les hele saken i Fri Fagbevegelse her.

Tekst: trond.elstad@lomedia.no

Nyheter
  • Jubel på Husnes: Tolv års vinter i B-hallen er over

    Tirsdag morgen kl. 09:50 kunne jubelen slippes løs på Hydro Husnes. Da ble de første ovnene i B-hallen endelig startet, etter å ha stått nedstengt og kalde i nær tolv år.

  • Meklingen med Axpeak er avlyst

    Industri Energi har krevd tariffavtale i selskapet Axpeak som driver med offshore inspeksjoner. Forbundet skulle i mekling med bedriften torsdag. Den er nå avlyst. – Det betyr at det heller ikke kan bli streik nå, sier Erling Holmefjord som leder arbeidslivsavdelingen i Industri Energi.