Aker-tillitsvalgte purrer på EØS-vedtak i LO

torsdag 26. mars 2015

Hovedkonferansen for LO-klubbene i Aker Solutions ASA konsernet krever nå at LO snarest følger opp EØS-vedtaket fra LO-kongressen i 2013 og ber de respektive forbund om å se til at så skjer.

Hovedkonferansen har på sin årlige samling 17. & 18. mars 2015 fattet følgende vedtak, og er det høyeste organet for LO organisasjonene i konsernet, og representerer rundt 2 550 LO-medlemmer i Norge, organisert i fem LO-forbund: Fellesforbundet, Industri Energi, EL & IT Forbundet, FLT og Handel & Kontor.

Purrer vedtak om EØS

De Aker-tillitsvalgte viser til at LO-kongressen i 2013 gjorde følgende enstemmige vedtak:

«EØS avtalen påvirker norsk arbeidsliv og samfunn gjennom beslutninger fattet i EU.

LO krever at norske myndigheter går imot begrensinger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdannelse. ILO-konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU regler.

En slik forrang må avklares mellom EØS avtalens parter».

Etterlyser politisk oppfølging

LO-vedtaket forutsetter at regjeringen innleder forhandlinger med sin motpart i EØS-avtalen, EU, om at de aksepterer å endre EØS-avtalens protokoll 35, og la norsk lov gå foran EUs regler for fri flyt på det indre markedet.

Det er nå snart 2 år siden vedtaket ble gjort av en enstemmig kongress og vi har ennå ikke registret at det er tatt noen initiativ fra LO for å utrede saken eller følge opp mot politiske myndigheter, heter det i den enstemmige uttalelsen.