– All honnør til våre tillitsvalgtes innsats for å sikre arbeidsplasser

mandag 5. februar 2018

– Vi står fullt ut bak de avtaler som nå er inngått. Våre tillitsvalgte gjør en kjempejobb for å sikre arbeidsplasser i en krevende tid. De fortjener all honnør for jobben de har gjort, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi roser tillitsvalgtes innsats for å sikre arbeidsplasser i en krevende tid.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi roser tillitsvalgtes innsats for å sikre arbeidsplasser i en krevende tid.

Nylig ble det inngått en tidsbegrenset avtale mellom Industri Energi-klubben i Rowan og bedriftens ledelse. Avtalen innebærer 25 prosent redusert arbeidstid og tilsvarende redusert lønn i en periode mens riggen «Rowan Stavanger» ligger i opplag i Norge.

Takket være avtalen blir riggen «Rowan Stavanger» liggende i Norge i påvente av nytt oppdrag – og mange arbeidsplasser reddes.

Alternativet ville vært at riggen har gått til Skottland, til 3-3-rotasjon og skotsk lønn. Ikke minst ville det betydd færre arbeidsplasser for medlemmene.

– Det er bedre å ha 60-70 arbeidsplasser tilgjengelig mens det jobbes med å få på plass en ny kontrakt for riggen i nær framtid, sier Frode Alfheim.

– Vi står fullt ut bak de avtaler som nå er inngått, sier Frode Alfheim, som i skrivende stund befinner seg på forbundsstyremøte.

– Et samlet forbundsstyre står skulder ved skulder med våre lokale tillitsvalgte. Dette handler om å sikre folk arbeid. De fortjener all honnør for jobben de har gjort i denne saken, sier Frode Alfheim.

Forbundet SAFE har rettet kritikk mot den inngåtte avtalen mellom klubben vår og Rowan. SAFE har også rettet kritikk mot det som er en felles tvisteprotokoll mellom Island Offshore og klubbene til Industri Energi og SAFE.

Kritikken går grovt forklart ut på at avtalene bryter med tariffavtalen på området, flyteriggavtalen. Men i tariffavtalen, under punkt 3.6 «Arbeidstidsordninger ved verksted og i opplag» står det:

Ved lange verkstedsopphold og under opplag kan det etter avtale med de tillitsvalgte benyttes en annen arbeidstidsordning enn fastsatt i denne avtale. Avtalen skal bl.a. inneholde bestemmelser om arbeidstid, hjemreiseordninger etc. Oppnås ikke enighet kan spørsmålet bringes inn for organisasjonene.

Det er videre svært viktig å merke seg at denne typen avtaleinngåelse ikke er noe nytt eller særegent, men et virkemiddel noen bedrifter og tillitsvalgte sammen ved behov benytter i vanskelige situasjoner for å sikre arbeidsplasser.

– Nå må vi som ansvarlige forbund ha dialog og ikke skape konflikter, avslutter Alfheim.