DSC_3168

Alnor Kjemiske Fagforening fikk teknologipilot til 50-årsdagen

tirsdag 29. august 2017

Fabrikken skapte tusenvis av nye arbeidsplasser i lokalsamfunnet Karmøy. Gode og dårlige tider. Nedbemanning og krisestemning. Nå kan Alnor Kjemiske Fagforening feire både en stolt og hardtarbeidende historie og en lysende framtid.

DSC_3121
Tidligere leder av LO, Roar Flåthen, syntes det var stas å kunne feire Hydro Karmøy og Alnor Kjemiske Fagforening med lansering av den nye teknologipiloten.

– Dette er en ny æra. Det finnes ikke bedre gave å få til 50-årsdagen enn den nye teknologipiloten. Nå ligger Karmøy helt i forkant teknologisk når det gjelder aluminiumsproduksjon, sier tidligere LO-leder Roar Flåthen fra talerstolen.

Teknologien han snakker om er helt unik i verden. Aldri før har produksjonen av aluminium vært så miljøvennlig. I 2016 ble det klart at Hydro Karmøy skulle være stedet hvor denne teknologien skulle tas i bruk.

50 nye år for aluminiumsproduksjon

Etter mange år med skuffelser og nedbemanning ble den gamle tomten hvor Søderberghallene tidligere lå, tatt i bruk igjen. Forholdene lå til rette for en investering på 4,3 milliarder kroner, den største i landindustrien siden 2004. Jubelen stod i himmeltaket. Endelig var det tro på det framtiden igjen.

Les også: Verdens reneste aluminium med banebrytende pilotanlegg på Karmøy

Dermed har industrien som ble kalt en solnedgangsindustri, gjort spådommene til skamme. Verdens mest klima- og energieffektive elektrolyseproduksjon på Karmøy skal produsere 75.000 tonn aluminium, noe som er like mye som Høyanger produserer totalt. Energibruken ligger 15 prosent lavere per kilo aluminium i snitt. Den nye teknologipiloten er nå 85 prosent ferdig og har produksjonsstart mot slutten av året. 60 elektrolyseceller vil produsere rundt 75.000 tonn aluminium i året og gi rundt 60 nye arbeidsplasser.

Enormt potensiale

DSC_3163
Sten Roar Martinsen mener satsingen på Hydro Karmøy ikke ville ha kommet uten stor innsats fra ansatte og press fra LO.

I luften ligger det forventninger og optimisme. Med gode og forutsigbare rammevilkår kan produksjonen utvides med ytterligere 200.000 tonn etter 2020 dersom markedet tillater det. Det heter at investeringen i piloten vil gi 50 nye år for aluminiumsproduksjon på Karmøy.

Budskapet blir tatt imot med glede av publikum, en samling av intet mindre enn 170 pensjonister. Alnor Kjemiske Fagforening er blant landets største fagforeninger. I skrivende stund har den 700 medlemmer pluss 630 pensjonistmedlemmer og er den aller største i Hydro-systemet. Til sammen står de frammøtte pensjonistene for 5.000 års medlemskap i LO, forteller en stolt fagforeningsleder Sten Roar Martinsen.

Ansatte og LO kjempet for investering

DSC_3146
Områdeansvarlig Asle Reime i Industri Energi understreker viktigheten av at politikerne spiller på lag med industrien.

Pensjonistene er tilstede for å feire sin tidligere arbeidsplass, Hydro Karmøy. De er ikke lenger en del av arbeidsstyrken, men får mye av æren for den positive utviklingen som råder i dag. Ansatte og LO kjempet i mange år før investeringen i den nye teknologipiloten kom på plass.

– Jeg er veldig stolt! Dette har vi jobbet for i mange år. Resultatet er ingen selvfølge! Miljøbevegelsen framstiller oss som verstinger, men faktisk kan ingen andre produsere aluminium på så ren kraft som oss, fortsetter Roar Flåthen.

Nok en pensjonist inntar scenen; tidligere leder av Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund Olav Støylen. Han har

– Nå peker pilene oppover igjen. Hydro har tro på produksjon av aluminium i Norge, sier han.

Asle Reime, områdeleder i Industri Energi, overtar ordet. Han viser til at Hydros investering ville ha vært utenkelig dersom ikke politikerne la til rette for det.

– Det finnes nok av personer som har tjent seg rike på den norske modellen, men så investerer sine penger i utlandet. Hydro er ett av unntakene. Men også for dem er det viktig at forutsigbare rammebetingelser er på plass først. Ordningen med CO2-kompensasjon har vært veldig viktig og denne ordningen må videreføres etter 2020, understreker Reime.

Fabrikken som forandret Karmøy

Med gitaren på fanget minnes artisten Aleksander Hauge om hvordan etableringen av aluminiumsproduksjon i 1967 forandret Karmøy. Tusenvis av nye arbeidsplasser ble skapt i Håvik. Arbeiderne ble rekruttert fra lokalsamfunnet. Bønder, fiskere og sjøfolk ble omskolert til industriarbeidere. Den gang het fabrikken Alnor Aluminium Norway og var et resultat av samarbeid mellom Hydro og det amerikanske selskapet Harvey Aluminium i Calfornia. Hydro hadde 51 prosent av aksjene og overtok hele selskapet i 1973.

Med årene har flere tusen arbeidere gått inn og ut av portene på Hydro Karmøy. Skuffelsen var enorm i 2008 da det ble bestemt at produksjonen skulle legges ned i Søderberghallene. Året etter, 13. mars 2009 ble den siste cellen stengt. Så kom avgjørelsen om å stoppe planene for bygging av den nye produksjonslinjen K6 og deretter var det stopp for Pressverket også. Miljøkrav og finanskrise var forklaringen bak avgjørelsene.

Heier på sin gamle arbeidsplass

DSC_3126
Ekteparet Grethe og Kristoffer Hjelmevoll krysser fingrene for at deres tidligere arbeidsplass endelig vil oppleve gode tider igjen.

Mange mistet jobbene sine. Stemningen var heller ikke god blant de som beholdt jobbene sine. Men de fortsatte og stod på. Snart ble aluminiumsarbeideren på Karmøy framhevet som en av de mest effektive og produserte stadig mer aluminium. Så kom endelige vitamininnsprøytingen de ansatte ventet på; beslutningen om bygging av teknologipiloten.

Ekteparet Grethe og Kristoffer Hjelmevoll jobbet på Karmøy i 23 og nærmere 40 år. Faktisk møttes de og fant kjærligheten på jobb for 30 år siden. Nå har de gått over i pensjonistenes rekker, men de er likevel fortsatt medlemmer av fagforeningen. De heier fortsatt på den gamle arbeidsplassen sin.

– Det så veldig svart ut før pilotinvesteringen ble en realitet. Nå ser det mye lysere ut og det er veldig kjekt! sier Kristoffer.

– Vi krysser fingrene for at det kommer til å gå kjempefint med Hydro Karmøy! sier Grethe.

Nyheter