Alvorlige hendelser i oljenæringen til bekymring

Henrik Solvorn Fjeldsbø er bekymret for sikkerheten på norsk sokkel.
Henrik Solvorn Fjeldsbø er bekymret for sikkerheten på norsk sokkel.

mandag 13. juli 2015

Henrik Solvorn Fjeldsbø, forbundssektretær HMS i Industri Energi, sier at det er en reell bekymring hos fagforeningen for at de kuttene som gjennomføres nå vil gå utover sikkerheten.

Pressetalsmann Øyvind Midtthun i Petroleumstilsymet sier følgende:

–2015 begynte på en overraskende måte. I løpet av de fire første månedene hadde vi seks alvorlige hendelser som vi besluttet å granske. Det er uvanlig høyt, og det er mer enn noen gang tidligere på så kort tid. I løpet av ett år er ikke seks granskninger uvanlig, men på fire måneder er det uvanlig, sier han til Aftenbladet.

Midttun sier at flertallet av granskningene fortsatt pågår, og at det derfor er for tidlig å trekke noen konklusjoner.

– Vi har fulgt utviklingen i risikonivået på norsk sokkel over mange år gjennom undersøkelsen Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP), og den viser en positiv utvikling gjennom tid. Vi har et høyt sikkerhetsnivå på norsk sokkel, sier han.

Usikkerhet

I RNNP-rapporten beskriver tilsynet hvordan risikoen for både ulykker og helseplager øker for enkelte risikoutsatte grupper. Blant annet viser undersøkelsen til at andelen med arbeidsulykker for ansatte som har opplevd omstilling, nedbemanning eller oppsigelser har økt jevnt siden 2009.

Henrik Solvorn Fjeldsbø mener at situasjonen må følges nøye.

– En ting er hvor mye penger som kuttes, et annet aspekt er den usikkerheten de som jobber offshore er oppe i. Når tankene er en annen plass, kan det være vanskelig å fokusere på sikkerhet. Det er farlig å trekke konklusjoner, selv om vi aldri har hatt en så dårlig start på et år som i 2015. Det er for tidlig å se at det er en trend, men vi mener at dette er noe som må følges opp, sier han.

Forsvarlig

Knut Thorvaldsen, viseadministrerende direktør i bransjeforeningen Norsk olje og gass, sier at sikkerheten i bransjen ivaretas fullt ut forsvarlig, uavhengig av konjunktursvingninger.

– Sikkerheten offshore er det viktigste vi har og den er altomfattende for all aktivitet offshore. Vi har også undersøkelser som tallfester at sikkerhetsnivået er svært høyt i Norge, sier han.