Anker dom om innleides bonusrettigheter til Høyesterett

– Vi anker dommen om innleides bonusrettigheter til Høyesterett, sier Asle Reime, områdeleder i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen
– Vi anker dommen om innleides bonusrettigheter til Høyesterett, sier Asle Reime, områdeleder i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen

onsdag 3. juli 2019

Industri Energi er svært skuffet over en fersk dom i Gulating lagmannsrett om innleides bonusrettigheter. – Dommen vil bli anket til Høyesterett, sier advokat Karianne Rettedal og områdeleder Asle Reime i Industri Energi.

Bakgrunnen for saken er at Industri Energi, på vegne av to medlemmer, anla søksmål mot Semco Maritime med krav om etterbetaling av bonus. De to Industri Energi-medlemmene hadde vært utleid fra bemanningsforetaket Semco Maritime til AkerBP, som har bonusordning for alle sine ansatte.

Stavanger tingrett ga for nøyaktig ett år siden Industri Energi medhold i at bonus er omfattet av likebehandlingsprinsippet for innleide. Dommen ble anket og Gulating lagmannsrett gir i en fersk dom arbeidsgiver Semco Maritime medhold.

– Retten har lagt vekt på at bonustildelingen skjer uten at individuelle prestasjoner blir vurdert. Det er en bonus basert på virksomhetens resultat og retten mener det ikke er rimelig at innleide skal ha slik bonus. Vi mener lagmannsretten tar feil og at bonus av denne karakter faller inn under likebehandlingsprinsippet, sier advokat Karianne Rettedal som har ført saken for Industri Energi-medlemmene.

Hun får støtte fra områdeleder Asle Reime i Industri Energi.

– Det er ikke noe særskilt internt med bonus. Våre medlemmer har i perioden de var innleid vært delaktige i å oppnå selskapets resultater. Da mener vi det er en selvfølge at de også har rett på bonusen, sier Reime.

Likebehandlingsprinsippet er en konsekvens av at lovgiverne ikke ønsker at det skal lønne seg for selskapene å benytte seg av innleid arbeidskraft, og at ansettelsesform ikke skal ha betydning for avlønning.

– Vi er skuffet og dommen vil bli anket til Høyesterett, slår Rettedal og Reime fast.