Arbeidsrettssaken om hvilken tariffavtale som skal gjelde i TIOS starter i morgen

tirsdag 1. september 2020

Den prinsipielt svært viktige saken om hvilken tariffavtale som skal gjelde for de ansatte i offshoreselskapet TIOS starter i Arbeidsretten i Oslo onsdag.

TIOSweb DSC_7386
Klar for arbeidsrettssak om TIOS, fra venstre Øyvind Hopland, Finn-Arne Follestad, Trude Hagen og Wayne Pena. Foto: Atle Espen Helgesen

LO/Industri Energi er stevnet av NHO som ønsker oljeserviceavtalen gjeldende for folkene som er del av den etablerte bemanningen i offshoreselskapet TIOS, som driver brønnintervensjon.

-Industri Energi bestrider at oljeserviceavtalen er dekkende for den type arbeid som offshoreselskapet TIOS driver, slik NHO hevder. De cirka 40 ansatte i TIOS gjør akkurat samme jobb som ansatte på flyterigg og de har gått på flyteriggavtalen siden selskapet ble etablert som Island Offshore i 2006. Formen på innretningens skrog har ingen betydning for hvilken tariffavtale de ansatte skal være på, sier Wayne Pena som representerer Industri Energi i rettssaken.

Uakseptabelt med tariffhopping

Bakgrunnen for saken er at TechnipFMC i 2018 kjøpte 51 prosent andel i Island Offshore Subsea. De meldte seg inn i arbeidsgiverforeningen Norsk Industri og har siden ønsket en annen tariffavtale enn flyteriggavtalen for de ansatte.

Selskapet TIOS med symbolsk angrep på Industri Energi

Øyvind Hopland sier det er uakseptabelt med slik tariffhopping. Han er saksrepresentant for LO i saken og understreker at det er vanskelig for de ansatte å stå i en slik usikker situasjon i så lang tid.

Han forklarer at flyteriggavtalen gjelder norsk sokkel, men det gjøres stadig lokale ordninger når innretninger skal på oppdrag i utlandet. Og det er det full anledning til å gjøre.

Kjører saken sammen

Det er LO ved Industri Energi og YS ved Safe som kjører saken sammen, mot NHO/TIOS.

Saken prosederes av advokat Eyvind Mossige. Blant vitnene er tidligere forbundsleder Leif Sande, forbundssekretærene Wayne Pena, Jørn Erik Bøe i Industri Energi og tillitsvalgt Finn Arne Follestad i Island Offshore, samt Trude Hagen som er tillitsvalgt i TIOS. Det er satt av tre dager til saken i retten.

Du kan følge rettssaken på nettet HER. Linken fungerer best med Chrome-nettleser.

Nyheter