Arbeidsrettssaker i kø mot Statoil

Sju ansatte saksøker Statoil. Foto: Statoil
Sju ansatte saksøker Statoil. Foto: Statoil

tirsdag 12. mai 2015

Advokatene Eyvind Mossige (H) og Karianne Rettedal i Industri Energi har på vegne av sju ansatte i Statoil saksøkt selskapet i forbindelse med outsourcing av arbeidsoppgaver.

Sakene deres blir behandlet sammen i retten. Alle jobbet i avdelingen GBS HR GLO PO (Global Business Service Human Relations Global Personell Organisation). De sju ansatte fikk beskjed om at deres arbeidsforhold ble overført til konsulentselskapet Zalaris som virksomhetsoverdragelse. Saksøkerne fikk heller ikke anledning til å søke på nye jobber internt i selskapet.

Advokat Mossige mener at det ikke er virksomhetsoverdragelse fordi kriteriene som legges til grunn ikke er oppfylt. Han mener det her ikke er hel og selvstendig enhet, men bare deler av virksomheten som blir berørt. Det er bare noen ansatte i en større avdeling som har blitt outsourcet, og arbeidsoppgavene er til dels omorganisert bort til andre ansatte i Statoil.

-Hele økonomiske enheter (avdelinger) må overføres til andre selskap for at det skal være virksomhetsoverdragelse, sier han til Stavanger Aftenblad.

Ansatt nummer 499

For den ene saksøkeren, en kvinne dreier det seg om et langt arbeidsforhold. Hun ble ansatt som kontorassistent i Statoil for 37 år siden med ansattnummer 499. Statoil har i dag over 20.000 ansatte. På grunn av sakens omfattende karakter er rettssaken flyttet til uke 51 i år.

I et allmøte 9.april i fjor fremla Statoil planene om å outsource enkelte HR-tjenester til konsulentselskapet Zalaris. Dagens før allmøtet, ble leder for Industri Energi Statoil, Lill Heidi Bakkerud, orientert om at enkelte HR-tjenester ville bli outsourcet. I følge stevningen oversendte Bakkerud en henstilling om alternative løsninger i en e-post samme dag. Den ble ikke besvart. «Gjennomgående er de tillitsvalgte ikke involvert i beslutningene Statoil har tatt, men bare orientert om beslutningene i etterkant», står det videre i stevningen.

 

 

 

Overraskende

-Vi var informert om at selskapet vurderte å sette ut oppgaver til eksterne i god tid før konklusjonen forelå i allmøte. Det som kom overraskende på oss, var at det ble betegnet som virksomhet som skulle overdras. Det utgjør en stor forskjell for de ansatte som blir berørt, sier Bakkerud.

Hun vil ikke kommentere den pågående rettsprosessen.

-Det jeg kan si på generelt grunnlag, er at jeg som tillitsvalgt ikke har vært fornøyd med historikken til Statoil i slike saker, sier Lill Heidi Bakkerud til Aftenbladet.