Bare 50 læreplasser innen boring

(Foto: Maersk Drilling)
(Foto: Maersk Drilling)

mandag 11. mai 2015

Maersk tar inn 30 lærlinger innenboringi år. Det er det høyeste antallet noensinne. Men resten av riggnæringen tar bare inn 20 stykker. – All time low, sier Opplæringskontoret for oljerelaterte fag.

Det som ble diskutert i gangene var ikke om det ville smelle, men når

Klubbleder Frode Larsen

Det er turbulente tider i riggnæringen. I løpet av et par år har man gått fra store rekrutteringskampanjer og bekymring over hvor man skal finne kvalifisert personell til å oppleve at nye kontrakter uteblir og at rigger blir sendt til kai og til utlandet.

Maersk klarer seg imidlertid godt og satser tungt på lærlinger. Selskapet har i alt ni rigger på norsk sokkel, inkludert en ny som skal ut på felt neste måned. I tillegg kommer enda en ny rigg neste sommer.

Enn så lenge kan det se ut til at to rigger går av kontrakt til høsten. Neste sommer kan selskapet derfor ha én mindre rigg i aktivitet enn i dag.

Nye rigger gir større kapasitet

Leder Frode Larsen i Maersk Ansattes Forening, som har 1060 medlemmer, er svært fornøyd med at bedriften satser og tar inn så mange som 30 lærlinger i år.

– Tidligere har vi vært oppe i 24, så dette er det største antallet vi har tatt inn noen gang, sier Larsen.

En viktig årsak til økningen er at selskapet får inn store rigger med større kapasitet enn de eldre riggene. Med 150 enmannslugarer kan de ha fire lærlinger ute til enhver tid – én førsteårslærling på dag og en på natt, og én andreårslærling på dag og en på natt.

Larsen roser måten Maersk har lagt opp lærlingeordningen sin, og sier at de først går over i nyttestillinger i det 8. lærlingehalvåret – altså det siste halvåret av det fireårige utdanningsløpet. I andre bedrifter kan de bli satt i nyttestillinger med en gang.

Fra 107 til 50 læreplasser

Tall fra Opplæringskontoret for oljerelaterte fag (OOF) viser imidlertid at Maersk er nokså alene om sin lærlingesatsning. I toppåret 2013 fikk hele 107 læreplass innen boreoperatørfaget. I 2011 og 2012 fikk 75 plass per år. I fjor fikk 73 plass.

I år er antallet nede i 50. Det betyr at riggnæringen utenom Maersk kun tar inn 20 stykker.

– Det har alltid vært svingninger i markedet, og når oljeselskapene ikke ønsker å bore er det heller ikke behov for dem. Dermed går inntaket ned. Samtidig ser vi jo at antall fast ansatte går nedover, så det er naturlig, sier daglig leder i OOF, Hanne Grethe Kvamsø.

– Men vi har aldri vært så langt nede som vi er nå. Det er all time low, legger hun til.

529 færre søkere

Innen brønnservice tilbys det 48 læreplasser. Dermed står 66 stykker uten læreplass innen boringog brønnservice til høsten. En fortvilet situasjon, erkjenner hun. I tillegg kommer 30 som ikke fikk plass i fjor og en hel haug med søkere som ikke er prioriterte.

Signalet har nådd fram til de som har søkt studieplass til høsten. Ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet har antall søkere til brønnteknikk sunket fra 887 i 2014 til 358 i år. Søkertallene i 2012 og 2013 var på henholdsvis 884 og 891.

Frykter skoleklasser kan bli lagt ned

Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi er bekymret over utviklingen. 358 søkere er i utgangspunktet nok til å fylle opp klassene ved de videregående skolene i landet som tilbyr brønnteknikkstudier. Men hvis elevene ikke får læreplass i bedrifter, overtar fylkeskommunen ansvaret.

– Da kan det bli veldig dyrt for fylkeskommunene å opprettholde linjene. Ser de på det som en økonomisk byrde å opprettholde skoletilbudet, kan man risikere at de prioriterer å legge klassene på bekostning av andre fag, sier Alfheim, og legger til at dette er den største faren for næringen på mellomlang og lang sikt.

– Får man mange runder med slikt, risikerer man at de nedskalerer enda mer. Ungdommene snakker sammen. Vi vet heller ikke hvordan det prioriteres i rekrutteringen. Man kan risikere at man noen steder får en situasjon der ingen får læreplass, sier han.

– Oljeselskapene må gi tydelige signaler

Vi må få til et løft som sikrer at elevene som går ut av videregående får tilbud om en læreplass

Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi
Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi

Industri Energi tar utviklingen alvorlig, og har dialog med både Norsk olje og gass og Rederiforbundet.

– Vi har fokus på problemstillingen, og det er viktig at operatørselskapene også gir tydelige signaler om dette. Vi må få til et løft som sikrer at elevene som går ut av videregående får tilbud om en læreplass, sier Alfheim.

Det er viktig å beholde kompetansen i nedgangstider. På den måten er man bedre rustet for oppgangstidene. Billigere er det også.

Må ikke svartmale

Klubbleder Frode Larsen i Maersk er opptatt av at man ikke må svartmale situasjonen i riggnæringen for mye. Å gå fra rundt 32 rigger på norsk sokkel til 54 i løpet av et par-tre år var ikke bærekraftig.

– Det som ble diskutert i gangene var ikke om det ville smelle, men når. Likevel er det klart det er dramatisk for alle de hundrevis som ble ansatt og nå mister jobben, sier han.

– Samtidig skal Songa bemanne fire nye rigger. Det går opp og ned, legger han til.