Tariff 2016: Brudd i vaskeri- og renseriforhandlingene

Forhandlingene ledes av forbundsleder Leif Sande i Industri Energi
Forhandlingene ledes av forbundsleder Leif Sande i Industri Energi

fredag 20. mai 2016

Det ble fredag kveld brudd i forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Îndustri. Partene kom hverandre i møte, men forhandlingsutvalget til Industri Energi mente helheten ikke var bra nok.

Forhandlingene startet torsdag 19. mai og varte i to dager før det ble brudd. Dato for mekling er ennå ikke satt.

­ – Det har vært en god atmosfære rundt forhandlingene. Vi har kommet til enighet om flere momenter, men vi kom ikke fram til en avtale hvor helheten var bra nok, sier forbundsleder Leif Sande.

Sande leder forhandlingene på vegne av Industri Energi. Overenskomsten for vaskerier og renserier omfatter nærmere 700 av Industri Energis medlemmer.

– Vaskerier og renserier i Norge har blitt en moderne prosessindustri med avansert teknologi og høye krav til kompetanse. Vi må sørge for lønns- og arbeidsvilkår som gir en lønn å leve av også i denne lavtlønnede bransjen. Å jobbe på vaskerier og renserier skal kunne være et yrkesvalg for framtiden ikke bare en bransje hvor du det er greit for ungdom å ta seg sommerjobb, påpeker Sande.

Landsstyret til Industri Energi vedtok i 2014 at forbundet skulle jobbe for å gi bransjen et varig lønnsløft.

– Dette er ansatte som vi mener ikke fortjener å være evige lønnstapere, utdyper Sande.

Bransjen er i motsetning til mye annen norsk industri, ikke konkurranseutsatt. Altså trenger de ikke å konkurrere på pris med utenlandske bedrifter.