Dette har du krav på som innleid i vask- og renseribransjen

mandag 13. april 2015

Innleide i vask- og renseribransjen skal ikke ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn hvis de var ansatt i innleiebedriften direkte. – Vi vet at mange innleide ikke får det de har krav på, sier Magnus Moen, jurist i arbeidslivsavdelingen.

– Vi har laget en brosjyre for å infomere om dine rettigheter som inneleid i vaskeri- og renseribransjen, sier Magnus Moen i Industri Energi.

– Vi har laget en helt ny brosjyre som er spesielt rettet mot de etter hvert svært mange innleide innen vask- og renseribransjen. Den er på norsk, engelsk og litauisk.

– Dessverre får mange innleide i denne bransjen dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det de har krav på. Her er regelen klar i Arbeidsmiljølovens§ 14-12 A; innleide skal likebehandles de som er fast ansatte på absolutt alt bortsett fra pensjon, understreker Moen.

Vil ikke lage problemer i frykt for å miste jobben

Industri Energi får mange henvendelser fra innleide som lurer på hva slags rettigheter de har.

– Mange forteller at de ikke tør å klage på feilaktig utbetalt lønn eller lignende fordi de er redd for å miste oppdraget sitt.

– Vi har derfor laget en brosjyre for å informere om rettighetene man har som innleid. Opplever du at du blir forskjellsbehandlet, er det viktig at du kontakter din tillitsvalgt. Han eller hun vil hjelpe deg i alle saker som dreier seg om lønns- og arbeidsforhold.

Vil du bestille brosjyrer eller har du spørsmål om dine rettigheter som innleid i vaskeri- og renseribransjen, kontakt Magnus Moen: magnus.moen@industrienergi.no

 

Dine rettigheter som innleid:

  • Du skal ha lønn, overtidsbetaling og eventuelle andre tillegg som om du var fast ansatt.
  • Du har rett til ferie og feriepenger, samt fri på bevegelige helligdager og offentlige høytidsdager med betaling som om du var fast ansatt.
  • Du ikke skal ha mer ubekvem arbeidstid enn fast ansatte, bare fordi du er innleid.
  • Du har rett til samme tilgang til for eksempel garderober og kantine, og andre fasiliteter på bedriften.
  • Du har rett til nødvendig opplæring for at du skal kunne utføre jobben du settes til på en forsvarlig måte.
  • Du har rett til informasjon om ledige stillinger i bedriften du er leid inn til, på lik linje med faste ansatte.
  • Du har rett til å få opplyst hvilke lønns- og arbeidsvilkår som gjelder i innleiebedriften. Om du ikke får opplysningene, eller du ikke får de lønns- og arbeidsvilkårene du har krav på, kan du ta det opp med den tillitsvalgte i innleiebedriften eller direkte med Industri Energi.