Energimeldingen er et hastverksarbeid for økte strømpriser. Stortinget må utsette behandlingen

tirsdag 10. mai 2016

– Energimeldingen bærer i stor grad preg av et ønske om økte kraftpriser. Økte priser vil få svært negative konsekvenser for hele samfunnet. I tillegg er meldingen ikke i tråd med utredningsinstruksen for stortingsmeldinger. Vi krever derfor at meldingen utsettes til den er skikkelig utredet, sier spesialrådgiver Geir Vollsæter i Industri Energi.

I dag tirsdag 10. mai var det høring på Energimeldingen hos Energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Energimeldingen ble først lagt frem 15. april av olje- og energiminister Tord Lien.

Industri Energi ved spesialrådgiver Geir Vollsæter deltok på høringen og la frem vårt syn. Vi har krevd en slik melding helt siden 2008, da vi gikk til politisk streik for å sikre arbeidsplasser og industriutvikling etter mange år med høye kraftpriser.

Energimeldingen som nå blir servert peker imidlertid i helt feil retning.

Svært negative konsekvenser for industrien og samfunnet generelt

– Dette er en energimelding med enorme konsekvenser for samfunnet. Industriens fremtid er helt avhengig av at vi får konkurransedyktige kraftpriser. For hvert øre kraftprisen øker, utgjør det 300 millioner kroner i økte kraftkostander for norsk industri, forklarer han.

Vollsæter understreker at dette er spesielt uheldig siden norsk kraftforedlende industri, som gjennom produksjon av metaller og legeringer, gir svært lave klimautslipp sammenlignet med andre land.

– Dessuten skaper vi flere arbeidsplasser ved å foredle krafta, enn å eksportere den til utlandet. Hva vi skal leve av i fremtiden er i økende grad en stor offentlig debatt. Meldingen sier ingenting om sysselsettingskonsekvensene, og det syns jeg er spesielt uansvarlig med hensyn til dagens krevende situasjon på arbeidsmarkedet, påpeker han.

– Økte kraftpriser truer dessuten ikke bare den kraftforedlende industrien, men rammer også annet næringsliv, samt offentlig sektor som har store kostnader knyttet til oppvarming og belysning, sier Vollsæter.

Helt i tråd med Tord Liens ønske om høyere kraftpriser

Som Industri Energi også tidligere har påpekt, er dette en villet politikk fra Lien og regjeringen.

– Energimeldingen leverer akkurat slik Tord Lien ønsker, og som han gav klart utrykk for i artikkelen «Lei av lav strømpris» i Dagens Næringsliv 14. april: høyere kraftpriser i årene som kommer.

– Her vil jeg legge til at det Lien kaller «lave priser», er mer enn dobbelt så høye som prisene kraftbransjen leverte et rekordoverskudd på i år 2000.

Slik skal kraftprisen økes

Vollsæter peker på tre hovedmekanismer som vil føre til økte kraftpriser:

  1. Bygging av krafteksportkabler til utlandet, og la private selskaper eie kablene.
  2. Fjerne støtten til ny kraftproduksjon etter 2021.
  3. Ensidig fokus på bruk av strøm på områder hvor gass og biodrivstoff bør brukes.

Hastverksarbeid som bryter med utredningsindstruksen

Vollsæter er også sterkt kritisk til måten arbeidet med meldingen har blitt gjort på.

– Det er ingen tvil om at Energimeldingen kan få fatale konsekvenser. Derfor er det hårreisende at myndighetene ikke har tatt seg bryet med å grundig og nøytralt utrede disse konsekvensene. Vi har blitt gitt kort tid til å evaluere den 230 sider lange meldingen, og nå ønsker regjeringen hastebehandling slik at nye eksportkabler for kraft kan bygges så fort som mulig og av private aktører, gjerne utenlandske.

– Å ikke redegjøre for hvilke direkte og indirekte konsekvenser dette vil ha for husholdninger, industri, næringsliv, offentlig sektor – ja alle, bryter med utredningsinstruksen Stortinget og offentlig forvaltning har, understreker han.

Vi krever utsettelse og utredning

Industri Energi krever nå at Energimeldingen utsettes og at konsekvenser blir skikkelig utredet.

– Vi kan ikke godta at en så betydningsfull melding hastebehandles, og krever at regelverk for fullstendige konsekvensanalyser av politikk, meldinger og lovforslag følges, sier Vollsæter.