Frode Alfheim leder for olje- og energiarbeidere verden over

tirsdag 31. juli 2018

Forbundsleder Frode Alfheim er valgt til å lede energiseksjonen til IndustriALL Global Union, en fagorganisasjon for industriarbeidere over hele verden.

Frode og Apsorn Krissanasmit
Frode Alfheim og Apsorn Krissanasmit (Thailand), ledere for IndustriAll Global Union sin energiseksjon. Foto: IndustriAll.

– Det er utrolig viktig for medlemmene våre at vi er med på denne arenaen.

– Det er internasjonalt mange av de viktige kampene for industriarbeidsplassene våre står, sier Frode Alfheim, som ble valgt under energiseksjonens verdenskonferanse i St. Petersburg 25. og 26. juli.

En global kamp som er viktig for medlemmene våre

Olje, gass og mange av de andre næringene medlemmene våre jobber i preges av multinasjonale selskaper og internasjonale markeder.

Frode Alfheim understreker «smitteeffekten» man dermed er utsatt for for, at dårlige lønns- og arbeidsvilkår i ett sted kan få konsekvenser for arbeidstakere i mange andre land – inkludert Norge.

– Svekkes faglige rettigheter i et land nå, kan vi bli vi angrepet i morgen. Dette er en global kamp.

– Derfor er det helt avgjørende at vi står sammen, på tvers av landegrensene.

50 millioner arbeidstakere fra 140 land

IndustriAll Global Union er en verdensomspennende fagorganisasjon som totalt representerer 50 millioner arbeidstakere. Forbund fra over 140 land – som Industri Energi og Fellesforbundet fra Norge, er tilsluttet organisasjonen.

IndustriAll er delt inn i ulike bransje-seksjoner, og under energiseksjonens konferanse i St. Petersburg ble Frode Alfheim valgt til «co-chair» sammen med Apsorn Krissanasmit fra fagforbundet PTT LU i Thailand. Energiseksjonen er den nest største i IndustriAll, etter tekstilindustrien.

Dette vil være et bi-verv i tillegg til rollen som forbundsleder i Industri Energi. Tidligere forbundsledere Leif Sande og Lars Anders Myhre, hadde tilsvarende verv.

Tok opp DNO-saken

Amalie Tofte IndustriAll 2018
Amalie Hilde Tofte i paneldebatt under konferansen i St. Petersburg, hvor hun snakket om selskapet DNOs dårlige behandling av oljearbeidere i Jemen. Foto: IndustriAll.

Frode Alfheim ledet også konferansen i Russland, som bandt sammen 240 delegater fra nesten 50 land. Her ble handlingsplaner og politiske krav for å sikre ansattes lønns- og arbeidsvilkår jobbet frem.

Internasjonal rådgiver i Industri Energi, Amalie Hilde Tofte, var med i en paneldebatt under konferansen hvor hun snakket om det norske oljeselskapet DNO og deres brudd på grunnleggende arbeidstakerrettigheter i Jemen.

Industri Energi har engasjert seg sterkt i saken. I 2015 ble 80 prosent av de ansatte sagt opp via SMS og e-post. Selskapet har blitt dømt til å betalte arbeiderne lønn og kompensasjon, men nekter å betale.

Takker russisk fagbevegelse for godt arbeid

IndustriAll Global Union Energy World Conference 2018. Photo: IndustriAll
Diana Junquera Curiel, energi-direktør i IndustriAll og Frode Alfheim. Foto: IndustriAll

Alfheim oppsummerer konferansen som svært god.

– Det var en veldig bra konferanse, og vil takke vår samarbeidspartner ROGWU som sammen med andre russiske fagforbund har gjort en kjempejobb for å få dette til å bli vellykket, sier han.

I tillegg til Frode Alfheim og Amalie Hilde Tofte deltok også leder av samfunnspolitiske avdeling, Barbro Auestad, og tillitsvalgte Kjell Vestly (leder for klubben i Oceaneering) og Per Martin Labråten (leder for Industri Energi i Equinor) på konferansen i St. Peteresburg 25–26. juli.

Nyheter
  • Jubel på Husnes: Tolv års vinter i B-hallen er over

    Tirsdag morgen kl. 09:50 kunne jubelen slippes løs på Hydro Husnes. Da ble de første ovnene i B-hallen endelig startet, etter å ha stått nedstengt og kalde i nær tolv år.

  • Meklingen med Axpeak er avlyst

    Industri Energi har krevd tariffavtale i selskapet Axpeak som driver med offshore inspeksjoner. Forbundet skulle i mekling med bedriften torsdag. Den er nå avlyst. – Det betyr at det heller ikke kan bli streik nå, sier Erling Holmefjord som leder arbeidslivsavdelingen i Industri Energi.