Frykter koronakrisen vil påvirke de unges yrkesvalg

torsdag 9. april 2020

Fristen ut for å søke høyere utdanning år ut i neste uke. Industri Energi frykter at ungdom vil la seg påvirke av koronakrisen og at det vil spesielt ramme næringslivet.

Frode Alfheim og Runa Busch. Foto: Rikke Jeppson.
Forbundsleder Frode Alfheim uttaler i NRK at bedriftene må fortsette å rekruttere ungdom. Arkivbilde

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim og leder for LOs studentforening ved Universitetet i Tromsø, Brynjar Andersen Saus, er bekymret for hvilken innvirkning koronakrisen vil ha på rekruttering til industrien.

Til NRK.no og Kveldsnytt sier de at når ungdom ser at nyutdannede blir permittert fra jobbene sine, får de signaler om at dette ikke er en trygg vei å gå og at man bør satse på noe annet.

Innslaget ble sendt på Kveldsnytt 8. april (fra 02:55).

Saus frykter at koronakrisen påvirker hvilke studier folk søker på og gjør at noen vil velge bort enkelte studieretninger. Han tror at færre unge vil søke på utdanninger som retter seg mot privat næringsliv.

– Det er veldig synd, fordi vi trenger geologer, bygningsingeniører og økonomer for eksempel også i fremtiden. Men akkurat nå ser det ut til at norske bedrifter og norsk næringsliv skremmer bort ungdom fra å velge den type retning, sier han.

Frode Alfheim, sier det mest bekymringsfulle med situasjonen er uvissheten om hva vi har framfor oss. -Vi klarer ikke å gjennomføre verken den industriproduksjonen som vi har i dag, eller framtidig grønn industri, hvis ikke vi klarer å rekruttere ungdom til både fagutdanning og høyere utdanning rettet mot industrielle fag. Vi må ha hjernekraften til ungdom med oss, sier han til NRK.

Alfheim mener det er viktig at bedrifter ikke lar være å rekruttere unge og nyutdannede på grunn av koronakrisen. Og han er  tydelig på at bedrifter må fortsette å ta inn lærlinger og rekruttere fra dem som fullfører høyere utdanning, også under koronakrisen.

15. april er det søknadsfrist for høyere utdanning i Norge.

Nyheter
  • Største industriinvestering på fastlandet på mange år

    -Boliden-konsernets beslutning om å investere 7 milliarder kroner i sinkverket sitt i Odda har historisk sus over seg. Dette er den største industriinvesteringen på fastlandet i Norge på mange år, sier Gard Folkvord, Industri Energis fagforeningsleder ved Boliden Odda.

  • Gledelig milliardinvestering ved Boliden Odda

    Konsernet Boliden har vedtatt å investere i en utvidelse av sinkverket Boliden Odda AS. Prosjektet vil føre til at verket i Odda i framtiden kan produsere 350 000 tonn sink i året. -Dette er et viktig signal om at globale industrikonsern har tro på industrien i Norge, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.