Hardt presset fagforening ved Norse fikk pris på Styrke

Wednesday 11. April 2018

Polske tillitsvalgte som kjemper for ordnede lønns- og arbeidsforhold ved Norse Production/Sekkingstad fikk årets organisasjonspris på Styrke-konferansen tirsdag kveld. – Dette er særdeles velfortjent. Dette er modige tillitsvalgte som står på barrikadene for det organiserte og skikkelige arbeidslivet, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

DSC_2922
Krzysztof Jedlikowski og Macijei Marwicz fra NNN-fagforeningen ved Norse, med organisasjonspris-komitelder Lars Anders Myhre i midten. Foto: Leiv Martin Green.

NNN-fagforeningen ved Norse Production fikk årets organisasjonspris på Styrke-konferansen vår på Sola tirsdag kveld. Arbeiderne ved Norse er i en utrolig vanskelig situasjon om dagen, etter at eierne nylig erklærte bedriften konkurs.

De to tillitsvalgte Krzysztof Jedlikowski og Macijei Marwicz ble overrakt prisen under en seremoni tirsdag kveld.

– Å motta denne prisen er utrolig viktig for oss. Nå trenger vi all den støtte vi kan få, så dette er vi svært takknemmelige for, sier Jedlikowski. I tillegg til heder og ære, får de 25.000 kroner til å drive videre organisasjonsarbeid.

Denne saken har en lengre historie. De ansatte kjempet i fjor lenge for tariffavtale slik at de skulle få rettferdig lønn. Industri Energi og en bred norsk fagbevegelse stod sammen med NNN og de ansatte. Etter tøff kamp vant arbeiderne – i hovedsak polske, fram med kravet.

Rett før helgen kom altså beskjeden om at Norse erklærer seg konkurs, og de ansatte mister jobben.

– Dette er en viktig kamp, ikke bare for arbeiderne på Norse – men for hele det organiserte arbeidslivet. Det handler om retten til å organisere seg og til å ha skikkelig og ryddig arbeidsplasser, sier Frode Alfheim.

– Vi har støttet de ansatte på Norse hele veien, og skal selvsagt fortsette å gi dem vår fulle støtte også i tiden fremover, understreker han.

Les også: – Vi må stoppe konkursryttere som driver fagforeningsknusing

Eierne gir fagorganisering skylda. Forsker ved UiB slår tilbake

Selskapet går langt i å gi de ansattes fagorganisering skylda.

De viser blant annet til at det skal ha kommet et streikevarsel fra NNN (forbundet de er organisert i) – selv om faktum er at bedriften ikke stod på lista over bedrifter som var tatt ut til streik. De hevder også at det har oppstått dårlig stemning mellom organiserte og uorganiserte på bedriften, samt at de viser til krav fra LO om etterbetaling av overtidsarbeid. Forsker ved Universitetet i Bergen, Isak Lekve, setter store spørsmålstegn ved denne argumentasjonen. Lekve var også gjest ved Styrke-konferansen i går tirsdag.

Det antas nå at eier Sekkingstad AS skal starte opp igjen en tilsvarende bedrift, uten tariffavtale.

Nyheter
  • Regelendringer for dagpenger fra 1. juli

    Regelverket for dagpenger ble endret 1. juli. - Den viktigste endringen for deg som skal søke dagpenger, er at du må søke senest første dagen du er arbeidsledig, sier advokat Agnete Velde Jansson i Industri Energi.

  • Vi tar EØS-debatten under Arendalsuka mandag 12. august: Er vi flinke nok til å bruke handlingsrommet?

    EØS-avtalen gir oss adgang til det viktige europeiske markedet og spiller en avgjørende rolle for norske bedrifter og arbeidsplasser. Samtidig hevder mange at den tvinger frem negative endringer, for eksempel i arbeidslivet. Men er det egentlig så enkelt – at det er EØS-avtalen som har skylda for utviklingstrekkene motstanderne peker på? Eller kunne handlingsrommet avtalen gir oss, vært brukt på en helt annen måte?