Hydro kan starte opp normal produksjon ved Alunorte

tirsdag 21. mai 2019

Mandag løftet den føderale domstolen i Belém i Brasil produksjonsembargoen mot Alunorte-raffineriet, som har gått på halv produksjon i over ett år.

Alunorte
Tillitsvalgte fra gruva i Paragominas, raffineriet i Alunorte, smelteverket i Albras, Extruded Solutions tre fabrikker Itu, Utinga og Tubarão og Norge møttes på Alunorte i april i anledning Brazilian Works Counsil (BWC).

Beslutningen domstolen om å løfte produksjonsembargoen i den strafferettslige prosessen kom etter en beslutning onsdag 15. mai om å løfte produksjonsembargoen i den sivilrettslige prosessen, ifølge Hydro.

– Nå er vi skikkelig lettet. Jeg vet jo hva det har å si for arbeiderne og de tillitsvalgte i Brasil. De har vært med og gjort en kjempejobb for å få dette til, sier Sten Roar Martinsen, som er konserntillitsvalgt i Hydro og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro på Karmøy.

Brasilianske myndigheter innførte sanksjonene mot Hydro etter det ble sluppet ut ubehandlet regnvann fra Alunorte-anlegget i midten av februar 2018, da det regnet over 200 millimeter på 12 timer i regionen.

Alunorte-raffineriet leverer alumina av høy kvalitet til blant annet Hydros smelteverk i Norge.

– Jeg er veldig glad for at det har ordnet seg. Dette er også viktig for arbeidsplasser og inntjening i Norge, kommenterer forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Alunorte, som har en årlig produksjonskapasitet på 6,3 millioner tonn, forventes å nå 75 – 85 prosent kapasitetsutnyttelse innen to måneder. Ytterligere ett pressfilter forventes å være i drift i løpet av tredje kvartal 2019, noe som vil øke kapasiteten ytterligere, melder Hydro.

Produksjonen ved Hydros bauksittgruve Paragominas vil økes i takt med oppstarten i Alunorte. En beslutning om å øke produksjonen ved Hydros del-eide aluminiumverk Albras forventes også snarlig.

Nyheter
  • Arbeidsgivere og arbeidstakere hand i hand om partssamarbeid.

    -Vi har hatt gode relasjoner til Industri Energi lenge. Derfor er det så flott å kunne arrangere en felles konferanse om partssamarbeid på arbeidsplassen, sier jurist Vibeke Lærum i Norsk Industri. – Dette er første gang vi har dette tiltaket sammen, og vi håper dette blir gjort flere ganger, sier områdeleder Asle Reime i Industri Energi.

  • Viktig at vi tar vare på landindustrien vår

    Industri Energi tok opp bekymringer rundt økte kostnader for norsk industri med næringsministeren. Endring av tariffreduksjon på nettleien var hovedtema.