Hydro kan starte opp normal produksjon ved Alunorte

tirsdag 21. mai 2019

Mandag løftet den føderale domstolen i Belém i Brasil produksjonsembargoen mot Alunorte-raffineriet, som har gått på halv produksjon i over ett år.

Alunorte
Tillitsvalgte fra gruva i Paragominas, raffineriet i Alunorte, smelteverket i Albras, Extruded Solutions tre fabrikker Itu, Utinga og Tubarão og Norge møttes på Alunorte i april i anledning Brazilian Works Counsil (BWC).

Beslutningen domstolen om å løfte produksjonsembargoen i den strafferettslige prosessen kom etter en beslutning onsdag 15. mai om å løfte produksjonsembargoen i den sivilrettslige prosessen, ifølge Hydro.

– Nå er vi skikkelig lettet. Jeg vet jo hva det har å si for arbeiderne og de tillitsvalgte i Brasil. De har vært med og gjort en kjempejobb for å få dette til, sier Sten Roar Martinsen, som er konserntillitsvalgt i Hydro og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro på Karmøy.

Brasilianske myndigheter innførte sanksjonene mot Hydro etter det ble sluppet ut ubehandlet regnvann fra Alunorte-anlegget i midten av februar 2018, da det regnet over 200 millimeter på 12 timer i regionen.

Alunorte-raffineriet leverer alumina av høy kvalitet til blant annet Hydros smelteverk i Norge.

– Jeg er veldig glad for at det har ordnet seg. Dette er også viktig for arbeidsplasser og inntjening i Norge, kommenterer forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Alunorte, som har en årlig produksjonskapasitet på 6,3 millioner tonn, forventes å nå 75 – 85 prosent kapasitetsutnyttelse innen to måneder. Ytterligere ett pressfilter forventes å være i drift i løpet av tredje kvartal 2019, noe som vil øke kapasiteten ytterligere, melder Hydro.

Produksjonen ved Hydros bauksittgruve Paragominas vil økes i takt med oppstarten i Alunorte. En beslutning om å øke produksjonen ved Hydros del-eide aluminiumverk Albras forventes også snarlig.

Nyheter
  • Meld deg på vårt offshore helikopterseminar

    LOs helikopterutvalg arrangerer 26. mars et offshore helikopterseminar på Sola der våre medlemmer kan få informasjon om hva utvalget jobber med og hva som foregår i offshore helikopterbransjen.

  • Bekymret over utvikling der beredskapsfunksjoner offshore knyttes til stilling

    Industri Energi var denne uka i møte med Petroleumstilsynet fordi forbundet er bekymret over en utvikling der flere selskaper i oljebransjen knytter bestemte beredskapsfunksjoner opp mot stilling. – Vi kan ikke akseptere at folk mister jobben fordi de ikke oppfyller de fysiske kravene som er knyttet til beredskapsfunksjoner, sier forbundssekretær Henrik Fjeldsbø.