Hydros industriarv på Rjukan og Notodden på verdensarvlisten til UNESCO

mandag 6. juli 2015

Søndag ble det klart at Hydros industrieventyr på Rjukan og Notodden kommer inn på listen over verdens kulturarv. – Det er fantastisk at industriminner knytta til Hydros oppstart og framveksten av kjemisk prosessindustri nå blir bevart for fremtidige generasjoner. En historie og tradisjon som er uløselig knytta til framveksten av den moderne arbeiderbevegelsen. Vi gratulerer Hydro og Telemark fylke, samt våre medlemmer på Rjukan og Notodden, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Foto: Terje S. Knudsen
Foto: Terje S. Knudsen

Verdensarvskomiteen holder sitt møte i Bonn i Tyskland fra 28. juni til 8. juli, og behandlet søndag nye verdensarvstedene Rjukan og Notodden.

Dermed er industriarven på Notodden og i Rjukan Norges åttende verdensarvsted. -Gratulerer til Notodden og Rjukan med en fantastisk innsats for å bli plassert på verdensarvlisten. Nå er målet nådd, og alle som har kjempet har grunn til å være stolte. Her startet den kraftforedlende storskalaindustrien i Norge, og den industrielle revolusjonen kom. Fortsatt er denne grønne industrien Norges viktigste etter oljen. At Notodden og Rjukan blir en del av vår verdensarv, viser hvor viktig denne industrien har vært, sier Sande.

Norsk Hydros etablering på Notodden og Rjukan fremstår som det best bevarte eksemplet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor det ble bruktelektrisk kraft for industriproduksjon. Dette var medå forandre Norge og til å skape et moderne velferdssamfunn.

«Området Rjukan-Notodden viser en eksepsjonell kombinasjon av industrielle verdier knyttet til de naturlige ressurser. Området utmerker seg som et eksempel på den nye verdensomspennende industrien som vokste fram tidlig i det 20. århundre», heter det i begrunnelsen fra Unescos verdensarv-komitee.

Fem år lang søknadsprosess

Fylkeskommunen i Telemark har siden 2010 jobbet med å Rjukan og Notodden inn på UNESCOs verdensarvliste. Riksantikvaren, Notodden og Vinje kommune har også bidratt i søknadsprosessen.

Verdensarvstatus-søknaden bygget på fire anlegg fra perioden 1905-1945, som omfatter kraftproduksjonen, fabrikkområdene, transportåren og industrisamfunnet med boliger, institusjoner, næringsbygg, veier og parker.

Fra begynnelsen av 1900-tallet, var dette en industriutvikling i verdensklasse. Ved bruk av norsk vannkraft, kunne man produsere kunstgjødsel som økte avlingene over hele verden.

Industriarv for fremtiden

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier dette er fantastiske nyheter for Norge og Telemark.

– Nå er det vedtatt at vår industriarv skal tas vare på for framtidige generasjoner. Verdensarvstatus åpner også for ny næring og arbeidsplasser i regionen. Jeg har tro på at Telemark griper muligheten de dermed har fått. Nå vil vi vise at vi kan verne kulturarven samtidig som vi legger til rette for verdiskaping, sier Sundtoft til NTB.

Fredag 21. august i år vil det feires med folkefest, at Rjukan og Notodden nå er verdensarvsteder.

Se link til Rikantikvarens video.