Ikke fornøyd med Arbeiderpartiets ja til Acer

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim.
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

onsdag 14. mars 2018

-Vi er ikke fornøyd med at Arbeiderpartiets (Ap) vedtak om å si ja til EUs energiunion Acer, samtidig registrerer jeg at Ap har forsterket kravene til Acer for å sikre norsk energipolitikk og selvråderett, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Landsstyret i Arbeiderpartiet (Ap) vedtok i dag å si ja til Acer, med flere betingelser.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi slår fast at vedtaket i Ap ikke er i tråd med Industri Energi og LO sine krav.

-Jeg hadde håpet at Ap fulgte våre råd og ventet med å fatte vedtak om Acer inntil vi kjenner innholdet i EUs fjerde energipakke, da ville vi hatt kontroll med hvor mye selvråderetten er presset, sier Alfheim.

Samtidig registrerer han at Ap stiller en rekke betingelser, blant annet om at norske myndigheter fortsatt skal ha full suverenitet i spørsmål om utlandskabler. – Nettopp bygging av nye utlandskabler er vår absolutt største frykt, sier forbundslederen.

Han mener flere element i Aps vedtak blant annet viser at partiet er imot den private NorthConnect-kabelen til Storbritannia. – I Storbritannia er kraftprisene dobbelt så høye som i Norge. Vi mener at det ikke skal gis konsesjon for bygging av flere utlandskabler før vi ser effekten av de to kablene til Storbritannia som allerede er vedtatt, sier Alfheim.

Vil fortsette kampen

Frode Alfheim understreker at Industri Energi vil fortsette å kjempe mot bygging av nye utlandskabler, uansett Stortingets vedtak i denne saken.

-Et samlet Storting har vært alt for positiv til utlandskabler. Det er regjeringspartiene som har lagt til rette for dette, men nå må et samlet Storting skjønne at folk er bekymret for rammevilkårene til den kraftforedlende industrien og at forbrukerne av kraft forventer kraftpriser som gjør det levelig å bo her i landet, sier Alfheim.

Ikke en mot-organisasjon

Frode Alfheim understreker at Industri Energi ikke er en «motorganisasjon».

-Industri Energi kjemper for at vi skal videreforedle kraften vår. Og jeg tolker den folkelige motstanden mot Acer som en støtte til vår kamp for å skape merverdier, arbeidsplasser og bosetting i distriktene, sier han.

Han slår også fast at forbundet er for EØS-avtalen og understreker at motstanden mot Acer ikke er knyttet til EØS-avtalen.

Må sikre norsk suverenitet

Industri Energi skal ifølge Alfheim være enda mer aktivt i tiden framover, både nasjonalt og internasjonalt, i forhold til den såkalte vinterpakken og EUs fjerde energipakke.

-Vi skal jobbet aktivt for å ivareta norske interesser i vinterpakken, slik at det ikke skjer en utglidning av selvråderetten og norsk suverenitet på dette området.

– Norske politikere må innse at Norge er en energistormakt. Og hvis Norge og EU er opptatt av å samarbeide innenfor energi, så må EU lytte til oss og det folkelige engasjementet som er rundt norsk kraft og selvråderett over energiressursene, sier Alfheim.

Samtidig understreker han at alles øyne ikke må rettes mot Brussel.

– Det er norske politikere på Stortinget og i regjeringen som til nå har vedtatt bygging av kabler til EU og det er de som skal fatte beslutning om den private NorthConnect-kabelen til Storbritannia. Nå må de være våkne, lytte til folket og sørge for å ivareta norske interesser, sier Alfheim.