Industri Energi skal gi gode råd til Ola Elvestuen for å redusere miljøproblemer med plast

Tuesday 4. June 2019

– Vi er opptatt av at fakta skal komme på bordet, og vil bidra med kunnskap fra våre dyktige ansatte i plastbransjen for å redusere plast som et miljøproblem. Derfor er vi tilfredse med å bli med i klima-og miljøminister Ola Elvestuens arbeidsgruppe, sier spesialrådgiver Arild Theimann i Industri Energi.

Arild Theimann
– Våre medlemmer i plastbransjen er like interessert som alle andre i å mimimalisere miljøskadelige utslipp, sier spesialrådgiver Arild Theimann i Industri Energi.

Arbeidsgruppen består av representanter fra næringslivet, miljøorganisasjonene og fagbevegelsen. Foruten Theimann, er også Stein Hagala i NNN (Norsk Nærings-og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) med fra fagbevegelsen.

– Det er viktig å påpeke at arbeidsgruppens arbeid skal danne grunnlaget for en frivillig avtale mellom myndighetene og næringslivet. Vi vil også spille inn hvor viktig det er å få frem at plastbransjen har teknologi til å trappe opp resirkulering, og skape nye arbeidsplasser. Dette vet vi at våre medlemmer innen kjemisk-teknisk området er ivrige på å få frem fakta om i diskusjonene. I Norge har vi et system som fungerer godt for resirkulering, men vi kan selvsagt bli enda bedre, sier Theimann.

Forbyr enkelte produkter

Arbeidsgruppen skal levere sine første forslag til Elvestuen allerede 15.september i år. Den endelige rapporten skal være på ministerens bord 1.mars. 2020.

I en pressemelding fra departementet går det frem at engangsartikler utgjør en viktig kilde til marin forsøpling.

– Derfor forbyr vi produkter som engangsbestikk i plast, engangstallerkener, q-tips og ballongpinner. Arbeidsgruppen skal se på tiltak mot for eksempel sigarettsneiper, kaffekopper til take away, plastposer til frukt og grønt og innpakningspapir til chips og snacks. Dette skal skje innen ett år, sier Ola Elvestuen.

Redusere forsøpling i naturen

Theimann sier det er viktig at arbeidsgruppen leverer realistiske forslag til redusering av miljøproblemer forårsaket av engangsartikler av plast.

– Gode intensjoner og overbud fra ivrige politikere er ikke veien å gå. Jeg er imidlertid sikker på at alle gode krefter vil komme frem til løsninger som de fleste er komfortable med. Våre medlemmer i bedriftene er like interessert i å redusere forsøpling i naturen og havet som alle andre som vil bevare et godt miljø, sier han.

Arbeidsgruppen skal ta utgangspunkt i EUs kommende direktiv om engangsartikler av plast. Direktivet setter mål for å redusere miljøkonsekvenser av engangsartikler i plast. Samtidig er det grunn til å se på ytterligere tiltak mot engangsprodukter av plast i Norge, skriver departementet i pressemeldingen.

Les også: Kunnskapsbasert tilnærming til plastforsøpling

LO og NHO samarbeider om å redusere plast-forsøpling

 

Nyheter
  • Regelendringer for dagpenger fra 1. juli

    Regelverket for dagpenger ble endret 1. juli. - Den viktigste endringen for deg som skal søke dagpenger, er at du må søke senest første dagen du er arbeidsledig, sier advokat Agnete Velde Jansson i Industri Energi.

  • Vi tar EØS-debatten under Arendalsuka mandag 12. august: Er vi flinke nok til å bruke handlingsrommet?

    EØS-avtalen gir oss adgang til det viktige europeiske markedet og spiller en avgjørende rolle for norske bedrifter og arbeidsplasser. Samtidig hevder mange at den tvinger frem negative endringer, for eksempel i arbeidslivet. Men er det egentlig så enkelt – at det er EØS-avtalen som har skylda for utviklingstrekkene motstanderne peker på? Eller kunne handlingsrommet avtalen gir oss, vært brukt på en helt annen måte?