Industri Energi starter prosjekt for hovedoppgjøret 2020

Asle Reime, områdeleder i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen
Asle Reime, områdeleder i Industri Energi. Foto: Atle Espen Helgesen

fredag 4. oktober 2019

Industri Energi starter i høst et omfattende prosjekt med å forberede neste års hovedoppgjør. -Prosjektet vil ha topp prioritet og vil involvere alle avdelingene i forbundet, sier områdeleder Asle Reime.

Tariffoppgjøret 2020 er et hovedoppgjør der det kan forhandles om alle bestemmelsene i tariffavtalene. Og det er full streikerett på de ulike avtalene.

Industri Energi har tariffavtaler med en rekke arbeidsgiverorganisasjoner som Norsk Industri, Norsk olje og gass, Norges Rederiforbund, Sjømat Norge og NHO Luftfart. Omfanget gjør at det er svært mye som må forberedes.

-Forbundet har derfor startet et omfattende prosjekt for å planlegge og koordinere dette arbeidet. Så skal vi stille til forhandlingene til våren godt forberedt og gjennomføre et så bra oppgjør som overhode mulig for våre medlemmer, sier Asle Reime som leder forhandlingsavdelingen i Industri Energi.

Vil ha forbundsvist oppgjør

Prosjektet for tariffoppgjøret 2020 er presentert for og godkjent av forbundsstyret.

-Prosjektet innebærer at Industri Energi ønsker et forbundsvist oppgjør og vil jobbe for det i LOs sekretariat og representantskap. Vi vil ha et forbundsvist oppgjør fordi vi har en del utfordringer i våre tariffavtaler som vi mener vi er best tjent med å forhandle om selv, sier Asle Reime.

Forbundsvise oppgjør betyr at hvert enkelt forbund utarbeider sine egne krav og forhandler med tariffmotparten om kravene.Dette i motsetning til samordnede oppgjør der LO forhandler på vegne av forbundene med NHO.

Hovedoppgjøret 2020 skal ha høyeste prioritet i forbundet hele høsten, vinteren og våren.

-Alle avdelingene i forbundet vil bli involvert i dette arbeidet. Både kommunikasjonsavdelingen, forhandlingsavdelingen, organisasjonsavdelingen, samfunnspolitisk avdeling, samt økonomi/IT vil spille viktige roller for å lykkes med dette prosjektet, fortsetter Reime.

Han opplyser at samarbeidskomiteene for hver enkelt bransje vil bli orientert om hovedoppgjøret i løpet av denne måneden.

– Deretter vil klubbene og avdelingene bli informert om hvordan de skal forberede seg på oppgjøret, blant annet ved å arrangere medlemsmøter, få inn forslag fra medlemmene, forberede nedkjøringsplaner i tilfelle streik, sørge for oppdaterte medlemslister og så videre.

Ønsker en ryddig prosess

Industri Energi er dessuten allerede i dialog med arbeidsgiverorganisasjonene om planleggingen av neste års oppgjør.

-Vi har nå hatt to oppgjør på rad som har vært utenom det normale. I 2018 var det et samordnet oppgjør, med forbundsvise sløyfer, som var svært krevende. Og i fjor var vi nær en streik på flyteriggområdet, noe som er høyst uvanlig i et mellomoppgjør.

-Vi ønsker derfor tidlig dialog med arbeidsgiverne for å ha en så ryddig og ordentlig prosess som mulig (ref. Hovedavtalen mellom LO og NHO) med fokus på å oppnå et best mulig oppgjør for våre medlemmer, sier Reime.

Han understreker at en forutsetning for prosjektet er at LO, NHO og myndighetene blir enige om ny Avtalefestet pensjonsordning (AFP) og får sendt resultatet på uravstemning blant medlemmene i løpet av høsten, slik det ble avtalt i hovedoppgjøret 2018.