Industrirundtur på Sørlandet med forbundslederen

fredag 9. juli 2021
Forbundsleder Frode Alfheim var denne uka på industrirundtur på Sørlandet sammen med Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. De fikk høre om planene om batterifabrikk i Arendal og fokuset på lese- og skrivevansker blant medlemmer ved Glencore Nikkelverk.
Industrirundtur Sørlandet
Jonas Gahr Støre og Frode Alfheim fikk presentert planene om batterifabrikk i Arendal. Foto: Egil Brandsøy

Det norske selskapet Morrow Batteries planlegger å bygge en gigantisk batterifabrikk i Arendal. Byggingen skal starte i 2023 og målet er produksjonsstart allerede året etter. Her skal det produseres verdens grønneste batterier, med lavest mulig CO2-fotoavtrykk, av opp mot 2500 ansatte.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi er positiv til at Morrow Batteries satser på Sørlandet.

– Planene om ny batterifabrikk i Arendal er gode nyheter. Det vil gi enda flere industriarbeidsplasser i sør. Og muligheter for synergi med eksisterende industri er positivt. Dette er utrolig spennende utvikling for Agder og for Norge, sier Alfheim.

Omvisning på Nikkelverket

Industrirundtur Sørlandet
Frode Alfheim (tv) og Jonas Gahr Støre (th) blir vist hvordan prosessen fungerer på Nikkelverket i Kristiansand. Foto: Egil Brandsøy

Turen gikk videre til Kristiansand der det ble omvisning på Glencore Nikkelverk med Frode Alfheim og Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, i spissen.

Nikkelverket ble dannet i 1910 og produserer i dag store mengder nikkel, kobber og kobolt. De leverer 7 prosent av verdens nikkelproduksjon og har omkring 500 ansatte.

Alfheim og Støre blir vist hvordan prosessen fungerer i anlegget. Det produseres blant annet 92.000 tonn nikkel per år, gjennom å knuse råstoffer til et fint pulver. Nikkel er et stoff som brukes til å produsere flere ting, som mynter og rustfritt stål.

Lese- og skrivevansker på arbeidsplassen

Industrirundtur Sørlandet
Hanne-prosjektet for folk med dysleksi har vært viktig for Industri Energi-medlemmene Arild Magnussen og Roar Sandal (nr 1 og 3 fra venstre). Her sammen med hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug ved Nikkelverket og forbundsleder Frode Alfheim. Foto: Egil Brandsøy

Etter omvisning ved bedriften prater Alfheim og Støre med Industri Energi-medlemmene Arild Magnussen og Roar Sandal om utfordringene de har hatt på arbeidsplassen med lese- og skrivevansker.

De to medlemmene har vært med på å lansere Hanne-prosjektet, som er et dysleksivennlig pilotprosjekt. Dysleksi har ingen sammenheng med intelligens, og det er viktig å få frem.

-Det sentrale er å skape en kultur for åpenhet og tillit, som bidrar til en inkluderende arbeidsplass, sier Arild og Roar.

Hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug, som har vært med på å lansere Hanne-prosjektet, sier at det har vært en positiv arbeidskultur i kjølvannet av lanseringen. Målet er at Hanne-prosjektet skal bli en nasjonal satsing.

– Hanne-prosjektet er et prosjekt vi har hatt i 4-5 år. Det handler om å gjøre industriarbeidsplassen vår på Nikkelverket dysleksivennlig for de som har skrive- og lesevansker. Vi har gjort mye godt med det arbeidet og håper at vi skal klare å nasjonalisere arbeidet slik at flere bedrifter kan få de samme gode opplevelsene som vi har fått her på Nikkelverket, sier han.

Se video fra industrirundturen på Sørlandet her (Youtube).

Nyheter
  • Største industriinvestering på fastlandet på mange år

    -Boliden-konsernets beslutning om å investere 7 milliarder kroner i sinkverket sitt i Odda har historisk sus over seg. Dette er den største industriinvesteringen på fastlandet i Norge på mange år, sier Gard Folkvord, Industri Energis fagforeningsleder ved Boliden Odda.

  • Gledelig milliardinvestering ved Boliden Odda

    Konsernet Boliden har vedtatt å investere i en utvidelse av sinkverket Boliden Odda AS. Prosjektet vil føre til at verket i Odda i framtiden kan produsere 350 000 tonn sink i året. -Dette er et viktig signal om at globale industrikonsern har tro på industrien i Norge, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.