Krav om likebehandling vant frem: innleid får bonus i likhet med fast ansatte

Vallhall-feltet i Nordsjøen. Foto: BP
Vallhall-feltet i Nordsjøen. Foto: BP

fredag 18. september 2015

Et Industri Energi-medlem får tilbakebetalt over 80.000 kroner etter at forbundet krevde at han skulle behandles likt som de fast ansatte på Valhall-feltet.

Danske Torben Vagn Jensen var innleid fra Production Support Team som prosessoperatør på BP-opererte Valhall i Nordsjøen fra 2010-2014.

Men Vagn Jensen fikk ikke ta del i bonusordningen som er for ansatte i BP.

Til tross for at EUs vikarbyrådirektiv slår fast at innleide skal behandles likt med fast ansatte i alt, unntatt pensjons- og forsikringsordninger.

Lik behandling

-Likebehandlingen skal gjelde lønn, arbeidstid og i noen tilfeller bonuser, sier forbundssekretær Christopher Birknes i Industri Energis tariffavdeling.

Han sier at forbundet har hatt mange saker om innleie og likebehandling de siste årene.

-Når vi får inn slike saker vurderer vi først om det foreligger lovbrudd. Hvis vi mener at det er tilfelle sender vi krav til bedriften og varsler søksmål. Hvis bedriften avviser kravet blir det vurdert å ta ut stevning enten i forliksrådet eller tingretten, forklarer Birknes.

-I denne saken ga arbeidsgiverne seg før saken ble behandlet i forliksrådet, og medlemmet får 82.511 kroner som kompensasjon for bonus- og lønnstap.

Strålende fornøyd

Torben Vagn Jensen er strålende fornøyd med seieren og forklarer at hele prosessen har forløpt smertefritt.

-Jeg har sluppet å bekymre meg underveis og synes det hele har foregått med god kommunikasjon. I tillegg er det viktig for meg å få fram at kravet om bonus ikke er min personlige kamp, men noe som alle innleide skal ha, sier han.

Viktig å følge med

Christopher Birknes
Christopher Birknes

Christopher Birknes oppfordrer alle innleide til å følge med på at de får alt det de har krav på, både når det gjelder lønn og bonuser.

-Det er spesielt viktig nå som det er et voldsomt press på kostnader i oljenæringen. Vi har sett flere tilfeller der bedrifter presser ned lønnen til folk som kommer fra bemanningsbyrå. Men da bryter de loven. Innleide skal behandles likt med de som er fast ansatt, fastslår Birknes.