Iranske studenter anker for å få oppholdstillatelse

Hamideh Kaffash og Shahin Aknarbejad tapte søksmålet mot Utlendingsnemda, men vil anke saken. (Foto: Kristoffer Furberg/Universitetsavisa)
Hamideh Kaffash og Shahin Aknarbejad tapte søksmålet mot Utlendingsnemda, men vil anke saken. (Foto: Kristoffer Furberg/Universitetsavisa)

onsdag 19. august 2015

De to iranske NTNU-stipendiatene nådde ikke frem med sitt søksmål for å få oppholdstillatelse i Norge. Nå anker de saken. – Vi støtter dem fullt ut, sier Jan Godfrey, leder av studentutvalget i Industri Energi.

 

De to studentenes navn er Hamideh Kaffash og Shain Aknarbejad. Forbundet har tidligere bevilget 30.000 kroner til studentenes kamp og juridiske prosess for å bli værende i landet og fullføre utdanningen.

Kaffash forsker på om bruk av naturgass i produksjon av ferromangan kan redusere CO2-utslippene. Akbarnejads forsker på filtrering av aluminium.

I dommen vises det til at aluminium brukes militært, blant annet til missiler og i sentrifugene man benytter til anriking av uran.

Universitetsavisa.no har omtalt saken ogfått svar i epostfra advokat Brynjulf Risnes, som representerer studentene.

-Oslo tingrett setter en helt ny standard for å nekte iranere mulighetene til å studere tekniske fag. Dette er helt ukjent i internasjonal praksis, og noe som åpenbart ikke var tiltenkt av hverken FN eller EU. Dommen representerer et soleklart brudd med praksis som har vært fulgt internasjonalt når det gjelder sanksjoner mot Iran, og kan derfor ikke bli stående, skriver han.

Regelbruk

Risnes reagerer på at det er brukt en regel i EU-regelverket som aldri tidligere har blitt brukt til å begrunne sanksjoner mot Iran – den såkalte 7B listen.

-Dette dreier seg i realitetene om de økonomiske sanksjonene mot Iran, og har ingen ting med atomprogrammet å gjøre. Når retten på denne måten bruker en regel som gjelder økonomiske sanksjoner overfor Irans atomprogram, innebærer det i realiteten at ingen iranske studenter vil kunne arbeide med programmer knyttet til metaller noe sted i verden. Det har naturligvis aldri vært meningen, sier han til Universitetsavisa.

 

Begrunnelse

I dommen fra Oslo tingrett presiseres det at rettens prøving skal bygge på situasjonen på avslagstidspunktet. Derfor tas ikke forhandlingene mellom de faste medlemmene i sikkerhetsrådet (USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia +Tyskland), og Iran med mulig opphevelse av sanksjonene til følge.

Selv om tingretten avviser alle punkter i søksmålet, sier retten seg enig med seniorforsker Sverre Lodgaard i NUPI i at saksbehandlingen og avslagene i en rekke tilsvarende saker med iranske forskere fremstår som svært summariske, og mener UNE kunne ha gitt både Kaffash og Akbarnejad en mer utfyllende begrunnelse da de fikk avslag om oppholdstillatelse. Den mangelfulle begrunnelsen, og at deler av bevisene er graderte, har gjort det umulig å få full oversikt over risikoen ved å ta saken til retten. Derfor slipper de to iranerne å betale statens saksomkostninger, skriver Universitetsavisa.