– Kan gi dyrere strøm for norske forbrukere

mandag 18. mai 2015

Den svenske kraftprodusenten Vattenfall legger ned to av sine kjernekraftreaktorer før 2020. Industri Energi mener nedstengingen av Ringhals 1 og 2 truer kraftoverskuddet i Norden og kan gi betydelig høyere strømregninger for norske forbrukere.

– Blir kraftoverskuddet mindre, vil det være en energipolitisk skandale å fortsette byggeprosessen for de to gigantiske sjøkablene som er planlagt for krafteksport fra Norge til England og Tyskland, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Nyheten om at store deler Ringhals atomkraftverk legges ned i 2018 – 2020 kan gi dramatiske konsekvenser for norsk industri og norske strømkunder.

Endrer premissene for sjøkablene

Ringhals er Nordens største produsent av elektrisk kraft og leverer årlig cirka 28 milliarder kWh (28 TWh). Dette tilsvarer omtrent 20 prosent av all elektrisitet som forbrukes i Sverige i løpet av ett år. Ringhals 1 og Ringhals 2 står i dag for rett under halvparten av den samlede kapasiteten ved Ringhals.

– Vedtaket om den dramatiske nedgangen i svensk atomkraftproduksjon endrer premissene betydelig for de planlagte kabelprosjektene fra Norge i forhold til det grunnlaget Statnett har søkt på. Dersom de planlagte sjøkablene til England og Tyskland bygges samtidig som svenskene stenger ned sine atomkraftverk, vil dette føre til betydelig høyere strømpriser for norske forbrukere, sier Sande.

Lavere kraftoverskudd

Den omfattende nedstengning av svensk atomkraft reduserer det forventede kraftoverskuddet i Norden. Disse kabelprosjektene har hele tiden bygget på en forventning om et stort kraftoverskudd i Norden mener forbundslederen.

-Dette, sammen med den reduserte kapasiteten i norske vannkraftmagasin som følge av gjennomføringen av EUs vanndirektiv, gjør at det vil være en energipolitisk skandale å nå fortsette byggeprosessen for de to gigantiske sjøkablene som er planlagt for krafteksport til England og Tyskland, sier Sande.

Uansvarlig energipolitkk

Industri Energi har hele tiden hevdet at den storstilte eksporten av norsk strøm i tillegg til varig økte strømpriser vil true norske industriarbeidsplasser.

– Det vil være uansvarlig dersom ikke Olje- og energiministeren snarest reevaluerer prosjektene. Det svenske vedtaket om å legge ned en så stor del av sin kraftproduksjon må føre til at statsråden fryser konsesjonene for både Tysklandskabelen og Englandskabelen inntil konsekvensene er utredet.

– Noe annet vil være uansvarlig i både et samfunnsøkonomisk og et forsyningssikkerhetsmessig perspektiv, sier Sande