Kasakhstan fengsler prisbelønnet fagforeningstopp

tirsdag 30. juli 2019

En av lederne for den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan, som vant Svenssonprisen 2018, er dømt til 7 år i fengsel i hjemlandet.

Den17. juli ble lederen for energiarbeidernes fagforening “Decent work”, Erlan Baltabay, dømt til 7 års fengsel og forbud mot all offentlig aktivitet i ytterligere 7 år.

Faglige rettigheter har vært under stadig sterkere press i Kasakhstan de siste årene, og myndighetene viser liten toleranse for organisasjonsretten.Myndighetene har også tvangsoppløst den uavhengige faglige sammenslutningen i landet, og fagforeningene er under sterkt press.

LabourStart, som eret uavhengig nyhets- og kampanjenettsted for den internasjonale fagbevegelsen, har startet en kampanje for å påvirke myndighetene i landet til å slutte med forfølgelse og trakassering av den uavhengige fagbevegelsen. Leder i Svennsonstiftelsen Espen Løken oppfordrer til å skrive under kampanjen.

Les mer om saken på Svenssonstiftelsens nettsider.

Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter i 2018 ble tildelt den uavhengige fagbevegelsen i Kasakhstan.Prisen er opprettet avIndustri Energi. Den deles ut årlig av «Komiteen for Arthur Svenssons Internasjonale Pris for Faglige Rettigheter» med mål omå fremme arbeidet for å styrke fagforeningsarbeid og faglige rettigheter internasjonalt.