Vi møtte næringsminister Monica Mæland om Orkla-utflagging. Hun krever nå forklaring fra selskapet

Tillitsvalgt Unni Garberg (venstre) i Ello (Lilleborg) fortalte næringsminister Monica Mæland at Ello er en overskuddsbedrift, og at de ansatte er klare til omstilling og effektivisering for å redde arbeidsplassene i Norge.
Tillitsvalgt Unni Garberg (venstre) i Ello (Lilleborg) fortalte næringsminister Monica Mæland at Ello er en overskuddsbedrift, og at de ansatte er klare til omstilling og effektivisering for å redde arbeidsplassene i Norge.

tirsdag 19. april 2016

Tillitsvalgt Unni Garberg i Orkla-eide Ello (Lilleborg) fikk møte næringsminister Monica Mæland tirsdag 19.april i forbindelse med usikkerhet for flytting av de 58 arbeidsplassene i Kristiansund til Sverige. -Et positivt møte. Ministeren tok oss på alvor, sier Garberg.

Delegasjonen som møte næringsminister Monica Mæland ble ledet av LO-sekretær Are Tomasgard. For Industri Energi møtte nestleder Terje Valskår, forbundssekretær Johnny Håvik, og nevnte Garberg. NNN (Norsk Nærings og Nytelsesarbeiderforbund), stilte også opp på møtet med en delegasjon tillitsvalgte.

I fare for å flytte står også Idun i Rygge med 40-50 ansatte. Tidligere i år er det besluttet å flytte produksjonen ved Gimsøy-Kloster i Skien med 27 ansatte til Kumla i Sverige. På mandag skal et styremøte i Orkla besegle skjebnen til de ansatte i Ello.

Mæland pratet med nettsiden til Industri Energi etter møtet. Hun stilte seg undrende til hvorfor det skal være nødvendig for Orkla å flytte arbeidsplassene til Sverige

-Jeg vil be Orkla om et møte så raskt som mulig. De er et stort og viktig selskap med mange arbeidsplasser i Norge. Regjeringen er svært opptatt av at norske arbeidsplasser blir bevart og videreutviklet i Norge. Jegvil be konkret om begrunnelsen for deres strategi. Hvis det er forbedrede rammebetingelser som er spørsmålet, så vil jeg høre om hva de eventuelt savner, sier hun.

Omstilling

Ello er en overskuddsbedrift med kjente merkevarer som blant annet Lano, Solidox, Lypsyl, Define, Sterilan og Dr.Greve.

-Jeg vil tro at merkevaren vil bli sterkt svekket ved å flytte produksjonen til Sverige, sier Garberg.

Hun understreket for næringsministeren at de ansatte er klar for nye runder med omstilling og effektivisering for å beholde arbeidsplassene i Kristiansund.

-Vi har vært vant til å omstilleoss heri 116 år, og det er jeg sikker på at vi kan klare nok en gang fordi vi har dyktige og erfarne ansatte, sier Unni Garberg.

Konsekvenser

Nestleder Terje Valskår i Industri Energi understreker at Kristiansund har hatt en formidabel økning i arbeidsledigheten med 61 prosent på ett år. Arbeidsledighetstallene i månedsskiftet mars/april viste 715 personer. Det er 5,6 prosent av arbeidsstyrken.

-Det vil få store konsekvenser hvis Orkla flytter denne bedriften og andre bedrifter i Norge til utlandet. Jeg opplevde at Monica Mæland stilte de rette spørsmålene, og at hun er alvorlig bekymret for Orklas planer. Denne Regjeringen kan heller ikke være interessert i at arbeidsledigheten øker ytterligere, sier han.

Johnny Håvik i samfunnspolitisk avdeling i Industri Energi sier at norske arbeidstakere er svært gode på omstilling.

-Vi mener at Orkla i disse sakene bryter samfunnskontrakten når og hvis de velger å flytte ut lønnsom produksjon fra Norge, sier han.

Delegasjonen fra Industri Energi: Fra venstre: Johnny Håvik i samfunnspolitisk avdeling i Industri Energi, nestleder Terje Valskåri Industri Energi, og Unni Garberg, tillitsvalgt i Ello
Delegasjonen fra Industri Energi: Fra venstre: Johnny Håvik i samfunnspolitisk avdeling i Industri Energi, nestleder Terje Valskåri Industri Energi, og Unni Garberg, tillitsvalgt i Ello

Næringsminister Mæland forteller at Regjeringen arbeider med Industrimeldingen, og at de er opptatt av å beholde og skape nye arbeidsplasser.

-Derfor er signalene fra Orkla urovekkende. Vårt mål er å styrke norsk næringsliv gjennom gode rammebetingelser, og at man nå også får drahjelp av lav rente og svekket krone, sier hun.

(Industri Energi, LO og NNN hadde også med seg et brev til Monica Mæland. Det kan lastes ned som Pdf-fil ved å klikke på knappen under).

Brev fra Industri Energi, LO og NNN til næringsministeren