Klarte å hindre masseoppsigelser i Maersk Drilling Norge

fredag 12. mars 2021

-Vi har gjennom drøftelser og forhandlinger med bedriften klart å unngå at det blir masseoppsigelser som først ble meldt fra ledelsen i Maersk Drilling Norge. Likevel greide vi ikke å hindre at noen jobber blir flyttet til Gdansk, sier Frode Larsen, leder i Industri Energi-klubben Maersk Ansattes Forening (MAF).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Maersk Drilling har fire rigger i drift på norsk sokkel. Arkivfoto

Det var i midten av februar ledelsen i Maersk Drilling Norge (MDN) varslet masseoppsigelser i selskapet og at de ville flytte jobber fra det norske hovedkontoret i Stavanger til Gdansk i Polen.

Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi og klubbleder Frode Larsen som representerer 600 Industri Energi-medlemmer i bedriften uttalte at de ville kjempe med nebb og klør for de norske arbeidsplassene.

Industri Energi-klubben Maersk Ansattes Forening (MAF) har gjennom en rekke møter, drøftelser og forhandlinger med bedriften de siste ukene klart å hindre masseoppsigelser i bedriften. Likevel greide man ikke å hindre at syv personer mister jobben i Norge.

Nødvendig å ivareta kjernevirksomhet

Frode Larsen
Frode Larsen, klubbleder i Maersk.

Forbundsleder Frode Alfheim sier klubben i Maersk har gjort en solid jobb for å redde flest mulige av de norske arbeidsplassene i selskapet.

-Det har vært særlig viktig å ivareta stillinger som er bedriftens kjernevirksomhet og som må være på plass for å kunne drive en organisasjon i Norge på selvstendig grunnlag, sier Alfheim og Larsen og viser til rammeforskriften.

I protokollen som nå er signert har MAF understreket sin uenighet. Klubben mener videre at det ikke har blitt lagt til rette for en reell arbeidstakermedvirkning, samt at denne omstillingen gir store utfordringer med hensyn til norsk språk.

Vesentlig færre enn utgangspunktet

– Vi har gjort det vi kunne gjøre i denne situasjonen. Likevel mister flere av våre kollegaer på kontoret i Stavanger jobben sin. Det synes vi er trist, sier Frode Larsen.

Samtidig understreker han at antallet oppsagte blir vesentlig mindre enn det som var utgangspunktet. – Ut i fra de medlemmene vi vet om og som er på trekk i selskapet, så mister ingen av disse sine jobber. Det er vi fornøyd med, legger Larsen til.

Bedriften sendte torsdag epost til alle ansatte der de orienterte om prosessen. De ansatte som er berørt er kalt inn til møter fredag.

Maersk Drilling har fire rigger i drift på norsk sokkel med 600 medarbeidere offshore og rundt 50 ansatte på land i Stavanger.

Nyheter
  • Ikke akseptabelt med gamle passasjerhelikoptre på norsk sokkel

    Aker BP oppfyller ikke oljeselskapenes egne retningslinjer om å bruke moderne helikoptre ved transport av passasjerer på sokkelen. –Det er ikke akseptabelt og vi ber nå selskapet anskaffe siste generasjons helikopter på Valhall-feltet, sier leder i LOs helikopterutvalg, Henrik Solvorn Fjeldsbø.

  • TFO-ordningen trygger arbeidsplasser og ringvirkninger

    -Gjennom konsesjonssystemet sikrer vi et jevnt og forutsigbart aktivitetsnivå, som igjen trygger arbeidsplasser og bidrar til ringvirkninger, skriver Industri Energi i et høringsinnspill om TFO2021.