Krangruppen i Industri Energi imponert over ståltaugiganten Diepa

Krangruppen i Industri Energi. Fra venstre: Stian Nordal Jensen, Alcoa; Kjetil Kleppe, ConocoPhillips; Anne Helen Wenaas, Vestbase/NorSea Group; Tor Andre Askildsen, CCB Yard Services; Anders Blom, Maersk Drilling; Bjørn Palerud, Equinor; Stig Blakstad, Erling Haug AS; Einar Osen, Erling Haug AS; Bjørn Dyrnes, Archer; Helge Fredriksen, Odfjell Drilling; Svein Torgersen, Transocean; Rüdiger Braun; Diepa
Krangruppen i Industri Energi. Fra venstre: Stian Nordal Jensen, Alcoa; Kjetil Kleppe, ConocoPhillips; Anne Helen Wenaas, Vestbase/NorSea Group; Tor Andre Askildsen, CCB Yard Services; Anders Blom, Maersk Drilling; Bjørn Palerud, Equinor; Stig Blakstad, Erling Haug AS; Einar Osen, Erling Haug AS; Bjørn Dyrnes, Archer; Helge Fredriksen, Odfjell Drilling; Svein Torgersen, Transocean; Rüdiger Braun; Diepa

tirsdag 13. november 2018

Krangruppen i Industri Energi har sammen med selskapet Erling Haug AS gjennomført et faglig besøk hos den tyske ståltaugiganten Diepa. – Det var svært interessant å se Diepas nye drilline, sier faglig leder og seniorinspektør i Odfjell Drilling, Helge Fredriksen.

Ståltauet har gjennom lang testing, både hos produsent, og sluttbrukere på norsk sokkel vist egenskaper som både bedrer sikkerhet og økonomi hos sluttbruker.

Ståltauet har en levetidsøkning i forhold til nåværende applikasjoner på 2 og 3 gangen, og ståltauet produseres som skreddersøm til den respektive innretning. Alt fra diameter, angrepsgrad på trommel, antall sheaves, bøyninger, lengder og andre spesifikasjoner spiller inn før ett ferdig sluttprodukt leveres ut til kunde.

– Krangruppen stiller seg svært positiv til at man her har muligheten til å heve sikkerhetsnivået, oppetid og bedre økonomien for boreoperatørene, samt slippe «nedetid» i forbindelse med cut & slip, sier Fredriksen.

 

Forenkling av arbeidet

Diepa er ett privateid selskap med historie tilbake fra 1873. Selskapet produserer alle sine maskiner selv, da dette er spesialisert utstyr som ikke finnes kjøpt på jernvarehandelen. Mye av årsaken også er at produksjonsmetodikk er hemmelig.

Diepa har 350 motiverte ansatte som hovedsakelig også er organisert i arbeidstakerforeninger. Mye av suksessen til firmaet ble tilegnet dets ansatte i form av fleksibilitet og en god dialog underveis. Selskapet har også flere velferdsgoder, for eksempel ble rentefrie lån trukket frem som en gode som ble tatt godt imot da de ansatte har en sikkerhetsbuffer om uforutsette utgifter skulle inntreffe på feil tidspunkt.

Diepa kunne også vise gruppen en svært formålstjenlig applikasjon for bytte av kranwire og andre wire. Ett løfteøye som på sveises enden av ståltauet. Dette er etsertifisert øye med en WLL på 1,8 tonn og sikkerhetsfaktor 3.15 i henhold til ISO 16841. Alle sveiserne må igjennom en krevende prøving for å kunne levere dette produktet, og ett tyvetalls tester gjennomføres før allerede sertifiserte sveisere kan levere dette.

Diepa kan levere dette på forespørsel i begge ender.

Dette forenkler arbeidet med spoling av wire, samt hever sikkerhetsnivået betraktelig. Man har i bransjen dessverre hatt en alt for høy hendelsesfrekvens ved bruk av tradisjonelle metoder med trekkstrømper etc. Krangruppen vil utfordre de norske forhandlere av ståltau til også å kunne ha tilgang på sertifisert personell for å levere denne type løsninger uavhengig av produsent.

Løfteøyet er kun godkjent for bruk ved montering/demontering av ståltau.

Vedlikehold av ståltau

Smøring og vedlikehold av ståltau ble også diskutert.

Dog henviser man her hovedsakelig til standarden ISO 4309, som sier at ståltau hovedsakelig skal smøres med en tyntflytende olje, som igjen er opplistet av produsent/leverandør av det respektive ståltau.

Praksis med høytrykks greasepresser og påføring av grease har liten effekt for ståltauets levetid og egenskaper, og i noen sjeldne tilfeller kan det virke mot sin hensikt hvor grease i praksis kun kapsler inn korrosjon og lignende. Her har både sluttbrukere av ståltau, eiere og leverandører en vei å gå. Man bruker til tider så mye grease i norsk industri, og på norsk sokkel at man faktisk har hatt «fallende gjenstand» problematikk med grease-klumper på bortimot en halv kilo.

Erling Haug AS er et selskap med historie tilbake til 1936. Selskapet har omkring 70 ansatte langs kysten av Norge, og er en del av Certex Gruppen. Selskapet er nok kjent for de fleste som har hatt sitt virke om bord på skip, rigg eller i oppdrettsnæringen. Selskapets avdeling i Kristiansund har nylig slått seg sammen med tidligere søsterselskap Certex Offshore Service, og leverer tjenester i hele sakkyndig-området, samt ståltau og løfteutstyr for alle formål.

Krangruppa

Krangruppen i Industri Energi består i dag av medlemmer fra flyterigg, jackup, fast installasjoner, sakkyndig-virksomhet, industri, forsyningsbase og flerbruksfartøy. Krangruppen har også medlemmer som representerer Industri Energi i revisjon av regelverk og retningslinjer.

– For eksempel har våre medlemmer vært med på utformingen av henholdsvis NORSOK R-003 og R-002 i den siste tiden, og har derfor også medlemmer i ekspertgruppene til Standard Norge. Vi har også hatt medlem inn i mot samarbeid for sikkerhet og arbeidet med ny «Håndbok Beste praksis Forebygging av Fallende Gjenstander», sier Helge Fredriksen

– Vi er nok ikke forbundets mest synlige gruppe eller komite, og vi har nok heller ikke det som en målsetning. Men vi er en innflytelsesrik gruppe som innehar god kompetanse på vårt fagfelt som er kran og løft. Vi arbeider hele veien for økt sikkerhet og fokus på faget, noe som er et langt lerret å bleke.

Han poengterer at krangruppen så langt som mulig gjennomfører møter med myndighetene. Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet og Sjøfartstilsynet. Vi håper å kunne fortsette vår dialog med myndighetene også i framtiden, og at en dialog med Sjøfartstilsynet en gang kommer på plass for å kunne dekke hele logistikk kjedens område.

– Vi ønsker hele veien innspill og annet fra forbundets medlemmer, og oppfordrer medlemmene til å ta kontakt om det skulle være spørsmål eller annet vi kan bidra med, sier Helge Fredriksen.

Krangruppens medlemmer er pr. i dag:

Anne Helen Wenaas – Vestbase/Norseagroup, Anders Blom – Maersk Drilling, Bjørn Dyrnes – Archer og Bjørn Palerud – Equinor,Helge Fredriksen – Odfjell Drilling, Johnny Westnes – KCA,Kjetil Kleppe – Conoco,Palmar Kopperstad – Remøy Management AS,Stian Nordal Jensen – Alcoa,Svein Torgersen – Transocean og Tor Andre Askildsen – CCB Yard Services.