Krever at Nationaltheateret kutter Israel-samarbeid

onsdag 14. januar 2015

Industri Energi, Musikernes fellesorganisasjon, Fagforbundet og Norsk Folkehjelp er blant organisasjonene som vil demonstrere før Nationaltheatrets premiere av stykket «Vi tygger på tidens knokler» i morgen, 15. januar klokken 18.30.Teaterstykket er Nationaltheatrets bidrag i prosjektet TERRORisms sammen med Israels nasjonalteater Habima som spiller i de ulovlige bosettingene på Vestbredden.

– Kulturtilbud fra israelske institusjoner i bosettinger på Vestbredden bidrar til å normalisere dem som en permanent del av Israel, skriver Palestinakomiteen i en pressemelding.

Nationaltheatret, Palestinakomiteen
Nationaltheatret, bilde hentet fra Palestinakomiteen sine nettsider.

Habima spiller enkelte av forestillingene sine i de ulovlige bosettingene på Vestbredden, og Nationaltheatret er på bakgrunn av dette blitt oppfordret fra flere hold om å trekke seg ut av samarbeidet.

Teatersjef Hanne Tømta har gjort det klart for Habimas ledelse at Nationaltheatret ikke kan akseptere det israelske teatrets aktivitet i de ulovlige bosettingene. Nationaltheatret har likevel valgt å bli i TERRORisms-prosjektet og har argumentert for viktigheten av å kunne påvirke gjennom dialog.

 

Demonstrasjon 15. januar

I morgen 15. januar er det premiere på Nationaltheatrets forestilling Vi tygger på tidens knokler. Forestillingen er Nationaltheatrets neste bidrag til TERRORisms-samarbeidet, som blant annet innebærer utveksling av produksjoner mellom de deltakende teatrene.

I forkant av premieren har Palestinakomiteen i Norge og ALKUBI, amordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel, nå varslet en demonstrasjon.

– Demonstrasjonen retter seg ikke mot innholdet i Nationaltheatrets forestilling, men mot samarbeidet som legitimerer Israels okkupasjon av Palestina og den folkerettsstridige bosettingspolitikken, sier Kathrine Jensen, leder av Palestinakomiteen i Norge, i en pressemelding.

Flere organisasjoner deltar

Mandag 12. januar hadde Musikernes fellesorganisasjon, Fagforbundet, Norsk Folkehjelp, Sosialistisk Ungdom, Sosialistisk Venstreparti, Rødt, AUF Oslo, Rød Ungdom, Bestemødre for fred, Palestine Network Norway, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Fellesforbundet avd 850 Oslo Grafiske Fagforening, Industri Energi og Fagforbundet Oslo meldt sin ankomst til demonstrasjonen.

 

Les mer om saken på Palestinakomiteen sine nettsider her. 

Nyheter
  • Avgjørende tid for å sikre tusenvis av arbeidsplasser i oljeindustrien

    -Nå er det alvor! Oljepakken som stortingspolitikerne skal behandle ferdig i løpet av neste uke er avgjørende for å sikre arbeidsplasser i olje- og gassnæringen, sier forbundsleder Frode Alfheim og tillitsvalgte fra de ulike delene av næringen.

  • Åpner for like regler for arbeidsreiser fra hele Norden

    Regjeringen åpner for like karanteneregler for arbeidsreiser til og fra alle de nordiske landene fra 1. juni. – En gledelig nyhet for arbeidstakere fra våre naboland som jobber i Norge ognoe vi har jobbet hardt for å få til, sier nestleder i Industri Energi, Lill-Heidi Bakkerud.