Massiv folkelig støtte til industriarbeidsplasser

Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi
Leif Sande, forbundsleder i Industri Energi

mandag 11. mai 2015

Bare en av fem vil sette hensynet til nasjonale klimakutt foran hensynet til norske industriarbeidsplasser.

-Folk er opptatt av gode, norske industriarbeidsplasser, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

 

TNS Gallup sitt klimabarometer spurte folk om det er «viktigere å opprettholde norske industriarbeidsplasser enn å redusere nasjonale utslipp av klimagasser». Folket har talt:

46 prosent er enige i at det er viktigere å sikre industriarbeidsplassene. Kun 19 prosent var uenige. Disse tallene refereres i Klassekampen.

Symbolpolitikk

-Dette viser at den vanlige mann og kvinne har avslørt symbolpolitikken med ensidige kutt av nasjonale kutt av klimagasser. Jeg mener at undersøkelsen viser to ting. Folk er positive til industri, men også positive til klima. Alle vet at norsk industri er den reneste i verden. Ingen har gjort så mye for å redusere CO2-utslippene som industrien, sier han.

-Det er Senterpartiet sine velgere som er mest på industriens side. Er du overrasket?

-Nei. Senterpartiet er et sterkt distriktsvennlig næringsparti. Mange av de viktigste industriarbeidsplassene ligger i distriktene, sier Sande.

Klimakvoter

Klassekampen referer til at TNS Gallup også har spurt om folk mener industrien bør få kompensert for økende kraftpriser som følge av klimakvotesystemet. Hele 58 prosent ønsker det. Bare sju prosent er uenige.

I Norge kom det på plass en slik kompensasjonsordning for industrien i juli 2013. H/FrP- regjeringen ønsket i sitt første statsbudsjett å redusere kompensasjonsordningen kraftig, men etter forlik med Venstre og Kr.F ble planene lagt bort.

Sande tror kompensasjonsordningen vil opprettholdes.

-Jeg tror vi er på rett vei for å få ting til. Det skal gå an oppnå klimamålsettingene, om vi legger vekk symbolpolitikken og ser på realitetene. Vi må ha ting i hodet samtidig, som det norske folk har skjønt. Vi skal ha både industriarbeidsplasser, og få ned utslippene, sier han.